Eva Koťátková: Největší český úspěch na benátském bienále

Benátky – Jak vypadá vnitřní svět umělce? Odpověď se snaží najít pětapadesáté bienále současného umění v Itálii. Představilo na dvě stovky umělců z celého světa. Česko a Slovensko mají letos společný pavilon. Mimo něj ale vystavují další čeští umělci jako třeba Eva Koťátková, Kateřina Šedá nebo fotograf Josef Koudelka.

Italské 55. bienále je v plném proudu (zdroj: ČT24)

Vedle současného umění lze najít také to starší, avšak stále se pohybuje v novém kontextu. Snaží se reflektovat drobné útržky vzpomínek a artefaktů, které jsou třeba spojené s Benátkami. 

Největší český úspěch se ale odehrává v italském pavilonu - právě sem jako jediná přijala pozvání výtvarnice Eva Koťátková. „Chtěla jsem vytvořit jakousi databázi snů a představ pacientů s psychiatrickými problémy, dětí, které si nerozumí se svým okolím, zkrátka lidí, kteří dokáží komunikovat právě jen prostřednictvím svých vizí,“ přiblížila umělkyně koncept svého díla. 

A Národní galerie se už připravuje na další rok - hlavním kurátorem architektonického bienále 2014 se stal Holanďan Rem Kolhas, jenž vyhlásil návrat k národní architektuře. Výběrové řízení na autory české expozice vypsala Národní galerie tento týden.