Bývalý ředitel Národního divadla Černý nepochybil, říká úřad

Praha – Národní divadlo nemusí zaplatit více než dvacetimilionovou daň ani s ní související penále, které mu Finanční ředitelství původně vyměřilo za údajné porušení rozpočtové kázně. Údajné porušení rozpočtových pravidel přitom uvedl loni v září náměstek ministryně kultury Martin Sankot jako jeden z důvodů, proč byl odvolán z čela Národního divadla jeho ředitel Ondřej Černý. Po důkladném prošetření se ukázalo, že se jeho tvrzení nezakládají na pravdě.

„Potvrdilo se, že Národní divadlo pod mým vedením nezpůsobilo státnímu rozpočtu žádnou újmu, a kauza energetických úsporných opatření se tím definitivně vyřešila. Za otázkou, jakou hru hrálo ministerstvo kultury loni v září s Národním divadlem, ovšem přibyl další otazník,“ řekl dnes k rozhodnutí finančního úřadu odvolaný Černý. 

Černý měl podle Sankota neoprávněně podepsat smlouvy na zavedení energetických úsporných opatření. Již tehdy se vedení kulturní instituce proti nařčení ohradilo a uvedlo, že ze státního ani jakéhokoliv jiného rozpočtu nebyla vydána ani koruna navíc. Nyní Generální finanční ředitelství konstatovalo, že „použitá metoda financování byla hodnocena jako úspěšná“, a dalo tak Černému za pravdu. 

Úřad mimo jiné připomněl, že ministerstvo kultury souhlasilo s celým projektem už předtím, do čehož zapadalo také schválení systému financování. Za program energetických úspor získalo Národní divadlo ocenění Evropské komise i ceny na energetických veletrzích. Černý měl podle ministerstva porušit pravidla tím, že si investici nenechal schválit od ministerstva financí. S tímto tvrzením bývalý ředitel Černý nesouhlasil. 

Ministryně kultury Alena Hanáková diskutovala 12. září dopoledne v Praze se zástupci Národního divadla a Státní opery Praha. Vlevo je Martin Sankot, její náměstek pověřený řízením Národního divadla po odvolání ředitele Ondřeje Černého.
Zdroj: ČT24

Ministerstvo se rozhodlo o finančním prošetřování informovat až v souvislosti s náhlým odvoláním Černého. Náměstek Sankot k důvodům Černého odvolání přidal ještě to, že první scéně údajně klesá počet diváků a odcházejí kvalitní umělci. Za pár dní připustil, že tato jeho tvrzení se nezakládají na pravdě.

Ministerstvo kultury se ke stanovisku Finančního úřadu zatím nevyjádřilo.