Smetanova Litomyšl: Od Mé vlasti po West Side Story

Litomyšl - Hola, začněte! Symfonie, opera, komorní hudba, oratorní díla, spirituály, jazz a swing - mezinárodní operní festival Smetanova Litomyšl nezůstává ani v 55. ročníku jenom u opery. Hudbou se město rozezní od 13. června. I tentokrát také v přítomnosti kamer České televize.

„Impozantní bude začátek festivalu, kdy Česká filharmonie se svým novým šéfdirigentem Jiřím Bělohlávkem dvakrát rozezní zámecké nádvoří tóny cyklu symfonických básní Má vlast Bedřicha Smetany,“ upozornil dramaturg Vojtěch Stříteský, že už začátek festivalu bude stát za to.

K tradičním vrcholům pak patří uvedení operních titulů. Festival uvede mimo jiné zcela nové inscenace oper Don Giovanni W. A. Mozarta a Dvě vdovy Bedřicha Smetany a zopakuje Jakobína Antonína Dvořáka, který se kvůli špatnému počasí loni nedohrál. „Rád bych zmínil dvousté výročí Giuseppa Verdiho, které budeme oslavovat výpravnou operou Sicilské nešpory ve festivalové premiéře,“ doplnil operní program Stříteský. Program nezapomíná ani na malé diváky - představením (Vy)prodaná nevěsta v nastudování Dětské opery Praha nebo operní pohádkou Papageno hraje na kouzelnou flétnu.

Akustika litomyšlského zámku podle Stříteského ještě umocní vyznění monumentálních skladeb: „Provedení známého díla Carla Orffa Carmina Burana či závěrečný koncert, kde dva spojené symfonické orchestry a smíšený sbor provedou Bernsteinovy Symfonické tance z West Side Story, Rózsovu suitu z hudby k historickému velkofilmu Ben Hur a impozantní skladbu Exodus polského skladatele zejména filmové hudby Wojciecha Kilara.“

Zastoupena je v programu 55. ročníku také komorní hudba. A připraven je opět speciální Koncert plný překvapení, jehož program bude do poslední chvíle zahalen tajemstvím. V rámci mediálního partnerství jej zaznamená Česká televize, která také o letošním ročníku natáčí dokument.

Příjemným žánrovým zpestřením bude historicky první společné vystoupení souborů Musica Bohemica a Spirituál kvintet. A potěšením pak dva Koncerty na přání s Vojtou Dykem a B-Side Bandem s jazzovými evergreeny, cover verzemi světových rockových hitů v energických swingových aranžmá i novinkami ze světa klasické hudby.

Součástí programu 55. ročníku je celkem 23 pořadů. Kvůli úsporným opatřením je letos Smetanova Litomyšl kratší - místo 25 trvá jen 18 dní. Z celkového počtu 20 tisíc vstupenek jsou ale už téměř všechny vyprodány. Po skončení hlavní festivalové části (do 30. června) bude program ještě do 4. července pokračovat na letní stagioně v Nových Hradech. Do tamního barokního přírodního divadla se po loňské premiéře vrátí představení opery Henryho Purcella Královna víl na motivy Shakespearova Snu noci svatojánské. „Budou to komplexní barokní večery, zážitek všemi smysly,“ slibuje dirigent inscenace David Švec.

Smetanovu Litomyšl si už podeváté návštěvníci nemusí užít jen hudebně - výtvarná část nabízí dvanáct výstav a projektů.