Respectujte hudbu z různých koutů světa

Praha - Respect festival je jednou z akcí, jejichž konání ovlivnily nedávné povodně. Šestnáctý ročník se sice uskuteční v plánovaném termínu, tedy tento víkend 15 a 16. června, ale místo na ostrově Štvanice na něj musíte zamířit do parku Ladronka. Jako vždy festival v Praze nabídne hudebníky z různých koutů světa, z nichž někteří vystoupí v Česku poprvé.

Mezi nejzajímavější soubory letošního ročníku bude podle pořadatelů patřit africká skupina Terakaft, jejíž styl je označován jako pouštní rock. Kapela nabídne spojení ostrého kytarového rocku s tradicí minimalistických zpěvů pouštních kočovníků ze Sahary. Dalším již zástupcem černého kontinentu je soubor King Ayisoba, představitel žánru zvaného hiplife. Jde o dominantní styl současné Ghany, fúzi rapu, tanečního highlife a reggae.

Ani letos nepřijdou na Respect festivalu zkrátka fanoušci flamenca. Po loňském úspěchu zpěváka Duquendeho se tentokrát představí Jaco Abel. Hráč na elektrickou kytaru vystoupí společně s nejnovějším objevem žánru, zpěvákem Salaoem, a dalšími zkušenými flamencovými hudebníky. Do světa orientálních perkusí zavede návštěvníky íránský hudebník Mohammad Reza Mortazavi.

Festivalový areál se v parku Ladronka veřejnosti otevře v sobotu 15. června ve 13:30 vystoupením americko-britsko-tureckého projektu MLM. V neděli 16. června zahájí program kolumbijský písničkář Ivan Gutiérrez s projektem Madera. Z českých hudebníků vystoupí umělecký všeuměl Petr Nikl s Michaelem Deliou a originální hudební improvizací Bludný rybář.

Také v letošním roce bude festival rozšířen o speciální program pro nejmenší a doprovodný program, který mimo jiné zahrnuje výstavu objektů Krištofa Kintery.

Do parku Ladronka se kvůli povodním přesune také další pražský festival - 10. ročník United Islands se od 20. do 22. června navzdory svému názvu tak na žádném ostrově konat nebude.