Ivan Trojan získal Zlatou nymfu za Hořící keř

Monte Carlo - Do sbírky Ivana Trojana přibylo další ocenění, a to zahraniční. Na Mezinárodním televizním festivalu v Monte Carlu získal Zlatou nymfu za svůj herecký výkon v třídílném dramatu Hořící keř. Proměnil tak jednu z celkem šesti českých nominací.

„Jsem překvapený a zároveň mi to udělalo velkou radost, především bych chtěl poděkovat Agnieszce, Štěpánovi Hulíkovi a HBO, protože podporuje a natáčí skvělé projekty, jakým byl tento,“ upozornil Ivan Trojan, že zásluhu na získání ceny pro nejlepšího herce nemá jen on.

Snímek věnovaný odkazu Jana Palacha natočila polská režisérka Agnieszka Hollandová. V Monte Carlu soutěžil v kategorii minisérie se třemi nominacemi. Kromě Trojana za roli rozporuplného příslušníka veřejné bezpečnosti byla nominována také jeho herecká kolegyně Jaroslava Pokorná a Hořící keř mohl navíc získat cenu pro nejlepší film.

Na 53. ročníku festivalu v Monte Carlu, který se letos konal od 9. do 13. června, měla česká televizní tvorba ještě jednoho zástupce - drama Occamova břitva, které pro ČT režíroval Dan Svátek. I tento film získal nominace tři - pro nejlepší snímek a za herecké výkony Ondřeje Sokola a Zuzany Stivínové, neproměnil ale žádnou, a nezopakoval tak úspěch jiného počinu České televize - Vyprávěj. Zlatou nymfou byli v roce 2009 oceněni producenti tohoto seriálu.

Ocenění z Monte Carla má i Tatiana Vilhelmová, za roli ve filmu Společnice v roce 2001 dostala zvláštní uznání. V roce 1998 uspěl na festivalu Bumerang, drama z uranového lágru 50. let vyneslo Stříbrnou nymfu režisérovi Hynku Bočanovi.