Vychází průvodce po nacistickém Brně

Brno - Nakladatelství Host vydalo netradičního průvodce po brněnských lokalitách z doby nacistické okupace. Kniha Alexandra Brummera a Michala Konečného prostřednictvím příběhů seznamuje s více než čtyřiceti lokalitami. Některé stavby už dnes nestojí, například Německý dům na Moravském náměstí nebo Velká synagoga vypálená Němci na začátku okupace.

Kniha Brno nacistické přibližuje také některé málo známé skutečnosti. „Jen málokdo si spojí noblesní třídu Kapitána Jaroše s ghettem, do něhož byli v roce 1942 stěhováni Židé z celého Brna, a patrně nikdo z cestujících stojících na prvním nástupišti hlavního nádraží si neuvědomí, že právě odtud byly vypravovány židovské transporty vstříc plynovým komorám vyhlazovacích táborů,“ uvedli autoři v předmluvě publikace.

Mezi jinými připomínají i osud vily Tugendhat, která patří k nejvýznamnějším památkám města. Němci poté, co vilu zabavili jejím židovským majitelům, odvezli část mobiliáře, dýhami ze vzácného makassarového dřeva si gestapo vyzdobilo kantýnu ve své úřadovně na dnešní právnické fakultě. Nacisté podle autorů plánovali také prodej slavné onyxové stěny, z níž chtěla jedna kamenická dílna dělat náhrobky.

Rekonstruovaná vila Tugendhat
Zdroj: Igor Šefr/ČTK

Kniha Brno nacistické nabízí kromě míst také připomínku konkrétních událostí, kterými byla návštěva Adolfa Hitlera, 17. listopad 1939, bombardování nebo osvobození Rudou armádou. Několik míst je spojeno s významnými osobnostmi či konkrétními oběťmi, jako byl zemský prezident Jaroslav Mezník, jeho nástupce Karl Schwabe, gestapák Otto Koslowski či jedna z mnoha obětí holocaustu Willy Bondy.

Brno nacistické není první publikací, která mapuje brněnské dějiny za druhé světové války. Před dvěma lety vyšla obrazová publikace Brno/Brünn 1939-1945. Zahrnuje stovky dobových fotografií. Skupina autorů bádala několik let v archivech i soukromých sbírkách s cílem shromáždit co nejvíce autentických záběrů, a vytvořit tak plastický obraz života v Brně v letech nesvobody.