Bělohlávek byl ve Smetanově Litomyšli jako doma

Litomyšl - Má vlast Bedřicha Smetany zahájila ve čtvrtek večer 55. ročník operního festivalu Smetanova Litomyšl. Zahajovací koncert odehrála Česká filharmonie pod taktovkou svého šéfdirigenta Jiřího Bělohlávka.

„Když se pan šéfdirigent ujme poprvé po nástupu Mé vlasti právě na našem festivalu, vnímáme to jako poctu,“ vyjádřil dramaturg Vojtěch Stříteský potěšení, že návštěvníci zahájení byli svědky Bělohlávkovy „premiéry“ - jako šéfdirigent nastoupil do České filharmonie v září a v této funkci dirigoval Smetanův cyklus symfonických básní poprvé.

Potěšení je i na straně Bělohlávka. „Smetanova Litomyšl má svoji velmi charakteristickou tvář, která je dána krásným prostředím zámeckého nádvoří. Mnohokrát jsem tady už byl a je to vždycky jako návrat domů,“ uvedl.

Koncert sledovalo na druhém nádvoří litomyšlského zámku zaplněné hlediště, jedním z posluchačů byl i bývalý prezident Václav Klaus. Mou vlast odehraje Česká filharmonie v Litomyšli ještě jednou - v pátek 15. června. Program operního festivalu potrvá až do konce měsíce, pokračovat pak bude ještě „přídavkem“, několikerým uvedením opery Královna víl na zámku Nové Hrady. Společně s hudební částí se letos podeváté koná i Smetanova výtvarná Litomyšl.

Reportáž o zahájení Smetanovy Litomyšle (zdroj: ČT24)