Šachy, jaké svět neviděl, a jiný kov ve městě

Lipník nad Bečvou - Obří kované šachy vévodí rozsáhlé výstavě uměleckých kovářů v Lipníku nad Bečvou na Přerovsku. Celkem 19 kovaných plastik deseti autorů, z nichž mnohé dosahují rozměrů až 3,5 metru, mohou lidé obdivovat po celém městě. V baštu uměleckého kovářství se město promění až do konce září.

Výstava děl předních českých uměleckých kovářů Kov ve městě se letos koná podeváté. Kovové objekty obsadily centrální náměstí, zahrady a poprvé i unikátní střešní zahradu lipenského zámku, která letos slaví 150 let od svého vzniku.

Ústřední plastiku, Šachy Pavla Tasovského, si město zapůjčilo z nedalekého hradu Helfštýn. „Obří kované Šachy byly před pěti lety slavnostně odhaleny na hradě Helfštýn a zapsány do české knihy rekordů. Jsou to největší funkční kované šachy u nás a zřejmě i na celém světě,“ uvedla bývalá kastelánka Helfštýna a kurátorka výstavy Marcela Kleckerová.

Šachy budou umístěny na střešní zahradě, unikátní lipenská památka je přitom ozdobena i dalším Tasovského exponátem. Jde o trojici kovaných Ptáků - jejich štíhlé levitující siluety jsou grafickým symbolem letošního Kovu ve městě.

V ulicích se představují se svými plastikami také akademický sochař Pavel Krbálek, Pavel Tasovský mladší, otec a syn Jurdovi, Oldřich Bartošek či dcera zakladatele setkání uměleckých kovářů na Helfštýně, Hefaistonu, Alfreda Habermanna Christine Habermannová, která do Lipníka zapůjčila Svatou rodinu. „Jedná se o dvě monumentální 3,5 metru vysoké sochy Marie s Ježíškem a Josefa ze souboru Betlém, který vzniká v dílnách ve Vlkově na zakázku pro italské město Brixen,“ doplnila mluvčí radnice Blanka Prudilová.

Výstava kovaných plastik od nejvýznamnějších českých autorů má ve městě tradici. Má návštěvníkům připomenout i to, že je Lipník nad Bečvou společně s hradem Helfštýn jako jediné české město členem Kruhu evropských kovářských měst. Některé z exponátů z minulých ročníků zdobí Lipník dodnes. Kvůli velkému zájmu se jej radnice rozhodla odkoupit.