Joj, Mama Roma! Most k ošemetným tématům

Most - Muzikál z romských pohádek chystá mostecké Divadlo rozmanitosti. „Věděli jsme, že je to odvážné,“ říká umělecký šéf divadla Tomáš Alferi o představení Joj, Mama Roma!, které bude mít premiéru v září, divadlo ho ale už teď představuje v mosteckých školách.

Romská tematika se na prknech divadel, tím spíš dětských, neobjevuje často. Může být vnímána jako problematická. „Máme takovou zkušenost, že to učitelky nechtějí objednávat, protože se bojí kontroverze,“ potvrdil dramaturg Jiří Ondra. Vzpomněl zkušenost z pražského divadla D21, kde se představení o Romech Prokletá rodina nesetkalo s dobrým přijetím.

"V naší xenofobní společnosti je tolerance až na posledním místě. Rasová nesnášenlivost je pochopitelně vzájemná, a tak je moc důležité otevírat zdravým klíčem malým dětem dveře k ošemetným tématům, se kterými si dospělí nevědí rady. Třeba jim pak ta témata ošemetná nepřijdou." /Věra Herajtová, autorka dramatizace a režisérka/

Námět muzikálu vychází z knihy pohádek Hany Doskočilové O Mamě Romě a romském pámbíčkovi. V příběhu zazní dvanáct stylizovaných romských přikázání. „Představení neklade otázky ani nikoho neobhajuje,“ upozorňuje Tomáš Alferi, který je autorem hudby. Dramatizace se ujala režisérka představení Věra Herajtová. Herci Divadla rozmanitosti mimo jiné na jevišti odzpívají naživo třicet hudebních čísel.

Muzikál se tvůrci snaží představení formou ukázky ještě před premiérou ukázat v mosteckých školách, vyrazili s ní také do Chanova, který je považován v Mostě za romské ghetto. Druhá premiéra bude v Praze v divadle D21, které do Mostu na oplátku přiveze v polovině října představení Prokletá rodina.