Netrebková o Velkém divadle: Všechny je třeba vyhodit

Moskva - Bez slitování zhodnotila ruská operní diva Anna Netrebková situaci ve Velkém divadle v Moskvě, svatostánku ruského umění. „Všechny je třeba vyhodit, všechno je tam třeba změnit, obrátit vzhůru nohama,“ řekla světoznámá sopranistka na tiskové konferenci. Divadlo je delší dobu ochromeno zuřivými spory a žalobami.

Netrebková, která má kromě ruského i rakouské občanství a trvale žije ve Vídni, reagovala na kauzu sólisty a pedagoga Velkého divadla Nikolaje Ciskaridzeho, s nímž vedení divadla nedávno ukončilo smlouvu. Právě Ciskaridzeho jméno je spojováno s lednovým brutálním útokem na šéfa baletního souboru Sergeje Filina.

Slavného umělce napadl jistý Jurij Zaruckij, jehož si k útoku kyselinou sírovou najal sólista baletu Pavel Dmitričenko. Ciskaridze prý jako hlavní intrikán stojí v pozadí útoku. Filin si vážně poškozený zrak léčí v Německu.

Dmitričenka a Zaruckého by v případě odsouzení čekal trest až 12 let vězení. Ciskaridze jakýkoli podíl na útoku popírá, za ukončení smlouvy chce na Velké divadlo podat žalobu. Celým souborem prý cloumají žárlivé profesní spory a osobní rozepře.

„Divadlo potřebuje absolutně kardinální reformu“

Podle Netrebkové potřebuje Velké divadlo „absolutně kardinální“ reformu. K její kritice se na tiskové konferenci připojil i její neméně slavný kolega Dmitrij Hvorostovskij. Členové souboru Velkého divadla se podle něj „vzájemně požírají jako pavouci v láhvi“. Poměry v souboru ale podle ruského barytona nejsou žádným překvapením. „Umělec potřebuje čerstvý vzduch a sólista baletu tím spíš. Musí se změnit celý systém,“ řekl Hvorostovskij.

Netrebková a Hvorostovskij ve středu na Rudém náměstí uspořádají velký charitativní koncert, který mají přenášet kromě ruské televize i stanice řady evropských zemí, USA a Japonska. Na programu budou árie se slavných oper Giuseppe Verdiho, Giacoma Pucciniho a Petra Iljiče Čajkovského. Hostem koncertu má být prezident Vladimir Putin.