Třikrát Bobby McFerrin: V pátek pro všechny na Staromáku

Praha - Americký zpěvák a jazzman Bobby McFerrin po tři večery svým fenomenálním hlasem rozezvučí Prahu. Dnes večer vystoupí v Rudolfinu s vybranými hráči České filharmonie, ve čtvrtek pak na stejném místě McFerrina doprovodí soubory filharmonie. Série vystoupení vyvrcholí v pátek open air koncertem na Staroměstském náměstí pod vedením Jiřího Bělohlávka.

Dnes budou společně s Bobbym McFerrinem na jevišti Rudolfina improvizovat na jeho slavný repertoár také vybraní sólisté z České filharmonie: houslista Josef Špaček, violista Pavel Ciprys, houslistka a zpěvačka Xenie Dohnalová a violoncellista Jan Keller.

Na druhém koncertu v Rudolfinu ve čtvrtek 20. června McFerrin vystoupí společně se soubory z České filharmonie, tedy JazzBandem, cimbálovou muzikou a smíšeným sborem.

Crossover na Staromáku

Pod otevřeným nebem pak McFerrin vystoupí v pátek na Staroměstském náměstí. Výjimečný koncert zakončí 117. sezonu České filharmonie, která v čele se šéfdirigentem Jiřím Bělohlávkem představí program složený ze skladeb od Vivaldiho, přes Dvořáka a Smetanu až k Bernsteinovi a filmové hudbě.

Kromě Bělohlávka bude dirigovat i slavný vokalista McFerrin, který uvede třeba Griegovu skladbu Holberg suite-Rigaudon. Celý přibližně devadesátiminutový večer pak zakončí gospelovým tradicionálem Swing Low Sweet Chariot, jehož motivy použil Antonín Dvořák v Symfonii č. 9.

Sólové party přednesou členové filharmonie houslista Josef Špaček a violoncellista Jan Keller a hostující klarinetiska Ludmila Peterková. Koncert začíná ve 20:30 hod, vstup je zdarma. Zde si můžete událost přidat na Facebooku.

Bobby McFerrin vystoupí v Praze (zdroj: ČT24)

„S podobnými akcemi mám jen malé zkušenosti. Jejich úspěch závisí na nehudebních aspektech jako je počasí nebo vnější ruch. McFerrin přiláká spoustu posluchačů, jeho účast posouvá program ke crossoveru,“ popisuje akci dirigent Jiří Bělohlávek.

Koncert pod širým nebem jen potvrzuje proměnu, kterou soubor filharmonie v poslední době pod taktovkou Bělohlávka prochází. „Myšlenka pořádat v Praze pravidelné koncerty pod otevřeným nebem vzešla přímo z řad orchestru. Přejeme si, abychom položili základ tradice letních open air koncertů, které budou pravidelně uzavírat naši koncertní sezonu,“ říká k tomu ředitel filharmonie David Mareček.

Další informace hledejte na webu filharmonie.

Vydáno pod