Akreditaci dostala nová umělecká škola. Povede ji Milan Knížák

Praha - Akreditační komise schválila vznik nové soukromé umělecké vysoké školy, rektorem má být někdejší šéf Národní galerie Milan Knížák. Škola získala akreditaci na čtyři roky, otevřít chce na podzim 2014.

Komise žádost o akreditaci v minulosti už dvakrát zamítla, nyní však žadatelé údajně zlepšili personální zabezpečení a nastavení studijního programu. Škola chce nabízet bakalářský stupeň vzdělání se zaměřením na výtvarné umění. Školu chce zaštítit společnost Art&Design Institut. V jednom ročníku by mělo studovat až 200 lidí. Má jít o první soukromou uměleckou VŠ v Česku.

Studenti nové školy budou moci kombinovat dva předměty z nabídky Malba, Grafika, Fotografie, Intermédia, Umístění uměleckého díla v prostoru, Multimédia. Dále budou studovat předměty teoretického základu, totiž Dějiny umění, Muzejnictví a galerijnictví, Marketing a obchod uměleckých děl, Psychologie umění, Filozofie uměleckého projevu, Umění a kulturní antropologie.

Škola nemá připravovat jen umělce, ale také experty na trh s uměním, pracovníky muzeí a galerií. Tyto „střední kádry“ prý v současnosti chybí. Škola chce nabízet bakalářský stupeň vzdělání, kromě uměleckého vzdělání se budou studenti učit i ekonomii a management.

35 tisíc korun za semestr

Výuku povedou podle vyjádření Art&Design Institutu kromě Knížáka profesoři Zdeněk Beran, František Hodonský, Miloš Šejn a další. Knížák bude i rektorem školy. Škola se sídlem v Praze bude financována z vlastních zdrojů, školné má stát 35 tisíc korun za semestr. Začátek studia bude na podzim 2014.

Škola prý bude provozovat vlastní prodejní galerii, pořádat mezinárodní bienále i aukce studentských prací. Kvůli velkému zájmu prý začnou přihlášky ke studiu přijímat už letos na podzim.

Je třeba další umělecká škola?

Mezi nejprestižnější české univerzity v oblasti výtvarného umění patří Akademie výtvarných umění a Vysoká škola uměleckoprůmyslová, umění se ale vyučuje také třeba v Brně, Ostravě, Zlíně nebo Ústí nad Labem. Veřejné umělecké akademie patří k nejvýběrovějším školám, při přijímacích zkouškách uspěje jen několik málo procent uchazečů.

Kurt Gebauer, emeritní profesor UMPRUM: „Zdá se, že je uměleckých škol příliš a že absolventi nemají uplatnění. Myslím ale, že se tím nemusejí všichni živit, důležité je, že studium je kultivuje a oni pak kultivují své okolí. Umělec do každé vísky!“

„Zájem o soukromou uměleckou školu patrně bude,“ míní výtvarník a pedagog VŠUP Jiří David. Odkazuje například k nedávno založené Scholastice, kterou vedou umělci Evžen Šimera a Ondřej Brody a o niž mají studenti zájem. „Je dobře, že vzniká alternativa k veřejnému školství. Udělení akreditace je pro nás inspirací, sami bychom o ni chtěli také brzy požádat,“ komentoval vznik „konkurence“ Šimera.

Akreditační komise dnes dále prodloužila akreditaci Právnické fakultě Západočeské univerzity v Plzni, a to do roku 2017. Škola, postižená aférou s rychlostudenty, splnila podmínky stanovené komisí a může začít přijímat nové studenty.

Vydáno pod