Wish You Were Here. Lidé se rozloučili s Janem Kašparem

Praha - Ve strašnickém krematoriu se dnes desítky lidí rozloučily s hercem Janem Kašparem. Dlouholetý člen Divadla Járy Cimrmana zemřel 11. června. V obřadní síni nezněla tradiční smuteční hudba, ale hrála rocková muzika, při příchodu smutečních hostů floydovské Wish You Were Here.

Kašpar v oblíbeném divadle působil od roku 1975, nejprve jako kulisák, postupně se vypracoval na stálého člena souboru. Jeho kolega a přítel Zdeněk Svěrák začal svůj projev vzpomínkou, že se dnes loučí již s pátým členem divadla a kamarádem, se kterým po léta prožíval na jevišti chvíle velké radosti a zvláštního spříznění. „Tam nahoře v českém nebi přišli na to, že by se možná v té sestavě dalo hrát a zakládají skupinu B. Nebo A - o to se budeme ještě nějaký čas přít,“ řekl Svěrák s odkazem na poslední cimrmanovskou hru České nebe.

Kašpar by podle něj byl bez divadla nešťastný. „Vždyť ještě nedávno trval na tom, že si zahraje Děda Vševěda s hadičkami, které mu dodávaly kyslík, aby mu stačil dech na jeho oblíbenou větu: A nejhorší ze všeho jsou trpaslíci,“ vzpomínal. „Osud ho podrobil těžké zkoušce. Tohoto neposedného, vitálního člověka posadil v 36 letech na invalidní vozík. Nevíme, s jakým záměrem, ale víme, že se Honza svému osudu vzepřel s takovou statečností, že nás chodící morálně předjel o celé kolo,“ upozornil Svěrák.

Kromě něj Kašpara na poslední cestě vyprovázali i další kolegové a kamrádi z divadla a také přátelé a příznivci. Mezi smutečními hosty byla například režisérka Olga Sommerová, socioložka Jiřina Šiklová, výtvarník Jaroslav Róna, herečka Vlasta Chramostová, bývalý politik Jan Ruml nebo ministr vnitra Jan Kubice.

S Kašparem se loučili také za zvuku písničky San Francisco Scotta McKenzieho, zpíval Vladimír Mišík a jako poslední zazněla skladba kapely Tiger Lillies.