Filmové centrum oslaví první narozeniny i ve Varech

Karlovy Vary - Už rok funguje Filmové centrum České televize. Během jeho působení vznikl nový systém spolupráce s nezávislými producenty a podpory koprodukčních snímků. Bilanci ročního působení předloží Filmové centrum na letošním festivalu v Karlových Varech, kde se do programu soutěže i mimo ni dostaly snímky vzešlé z jeho aktivit.

„Nečekáme jen pasivně na projekty, které nám na Kavčí Hory donesou nezávislí producenti. Snažíme se chodit kvalitě naproti. Hledáme náměty a projekty v zárodku, leckteré sami iniciujeme. Propojujeme lidi naladěné na stejnou vlnu,“ říká o fungování Filmového centra dramaturg Jaroslav Sedláček.

Petr Dvořák, generální ředitel ČT: „Spolupráce s filmaři dostala jednoznačně systém. Umožňuje nám hledat filmy aktivně, hledat látky a zároveň jsme se naučili jednotlivé látky odmítat.“

S pomocí centra zatím vzniklo 35 nových filmů a dokumentů. Patří k nim například komedie režisérky Alice Nellis Revival nebo drama Líbánky režiséra Jana Hřebejka. Jsou mezi filmy z produkce ČT, které se letos představí na festivalu v Varech. Zástupce má ČT i mezi dokumenty - díky snímku DK, který o zesnulém architektovi Davidu Kopeckém natočila jeho manželka.

Tyto filmy a i své další nejen filmové aktivity představí letos Česká televize na karlovarském festivalu opět i ve speciálním Domě ČT na Divadelním náměstí.