Povodňové škody kulturních památek jdou do stovek milionů

Praha – Červnové povodně poškodily mnoho kulturních objektů v republice. Celkové náklady na obnovu postižených památek odhaduje Národní památkový ústav (NPÚ) na víc než půl miliardy korun. Nejvíce poškozených památek se nachází v Ústeckém kraji.

Mezi poškozenými jsou hrady i zámky ve státní správě, jejich obnova bude dohromady stát 188 milionů korun. Škodu utrpělo také dalších devadesát objektů, které pod státní správu nespadají a tam se škody odhadují na téměř 300 milionů. 

NPÚ povodňová poškození přitom teprve sčítá, je proto pravděpodobné, že se stávající číslo ještě navýší. „Pro uchování autenticity historických budov je totiž období po povodních možná riskantnější než vlastní přírodní katastrofa. Hlavním problémem je promáčené zdivo a konstrukce budov, které je třeba vhodným způsobem nechat vyschnout nebo vysušit tak, aby další škody nezpůsobily zimní mrazy,“ vysvětlila mluvčí NPÚ Dita Roubíčková. 

Jedná se ale naštěstí o škody vratné, tedy hmotné. Zaměstnanci dokázali zabránit většině škod, když dopředu věděli, že velká voda přijde. Největší zásah tedy čekal infrastrukturu - parky, cesty apod. Pro návštěvníky proto tedy budou platit určitá omezení v zahradách a v parcích.

O postupu obnovy informuje instituce na svých stránkách. „Národní památkový ústav zřídil pro vlastníky kulturních památek kontaktní e-mailovou adresu a telefonickou linku, na které se mohou obracet s dotazy ohledně postupu při operativním zajištění památkových objektů tak, aby se zabránilo dalším ztrátám na památkovém fondu České republiky,“ uvádí ústav. 

Z pohledu památkářů došlo k největším újmám na kulturních památkách v Ústeckém kraji, nejméně poškozený je kraj Středočeský a hlavní město Praha. „Nejpřirozenějším způsobem, jak teď našim památkám pomoci, je přijet a koupit si vstupenku,“ vzakzuje veřejnosti náměstek pro správu památkových objektů Petr Fedor.

Telefonát Petra Fedora (zdroj: ČT24)