Kolik kostiček má legosaurus?

New York - Co všechno se dá postavit z lega? Odpověď pro Nathana Sawayu zní: Všechno. Americký umělec si stavebnici vybral jako „materiál“ pro svá díla. Jeho dosud největší výstavu soch ze slavných kostiček můžete aktuálně vidět v New Yorku.

Reportáž o výstavě (zdroj: ČT24)

„V životě jsem k tvorbě používal různá média, ale o tom, že budu dělat umělecká díla z kostiček, jsem snil už od dětství. A když jsem s tím začal, lidi to chytlo. Každý má totiž svou zkušenost se skládáním lega - vracím je tak do dětství, obnovuju vzpomínky,“ tvrdí Sawaya.

Z lega vytvořil třeba svůj autoportrét, remaky slavných obrazů, jako je Výkřik od Edvarda Muncha nebo Vermeerova Dívka s perlou. Jeho největším lego objektem je šestimetrová kostra dinosaura, vytvořená místo z kostí z více než 80 tisíc kostiček.

Sawayovy lego objekty budou v New Yorku vystaveny až do ledna 2014. „Umění je o inspiraci,“ zve na výstavu výtvarník. „To, co tu vidíte, jsou práce za poslední léta. A doufám, že můžou být pro někoho inspirativní. Možná lidé přijdou z výstavy domů a pokusí se také vytvořit nějakou svou malou sochu. To bych byl moc rád.“