Rebelka Zuzana Piussi získala Cenu Andreje Stankoviče

Praha - Režisérka Zuzana Piussi, jejíž filmy na Slovensku vyvolávají vášnivé spory a za jeden jí dokonce hrozilo vězení, je letošní vítězkou Ceny Andreje „Nikolaje“ Stankoviče. Získala ji za nejnovější snímek Křehká identita, který hledá kořeny národního uvědomění Slováků, i za celou svou dosavadní dokumentární tvorbu, přesahující svým významem slovenská specifika.

Film vznikl v česko-slovenské koprodukci společností Ultrafilm a Produkce Radim Procházka. Tento český producent získal stejné ocenění již vloni s filmem Karla Vachka Tmář a jeho rod.

Filmový kritik a pedagog FAMU – Vladimír Hendrich, člen poroty:

„Dokumentární filmy Zuzky Piussi rozkrývají se vzácnou a příkladnou přímostí podstatu společensko-politických i kulturních zvráceností naší doby. Snímek Křehká identita zkoumá dojemně až děsivě lidský charakter slovenského nacionalismu.“

Cenu samozvanců, jak se Stankovičově ocenění přezdívá, vyhlašuje (letos již pojedenácté) skupina Samozvanci, která sdružuje umělce i filmové kritiky, například básníka a výtvarníka Michala Matzenauera, kritika Petra Fischera či filmaře Jiřího Fiedora.

Křehká identita
Zdroj: ČT24/ASFK

Letošní ročník přinesl i dvě Zvláštní uznání, která obdržela distribuční společnost ARTCAM za dlouhodobě odvážný výběr významných nekomerčních (zejména zahraničních) filmů, jež uvádí do českých kin, a pořadatelé Mezinárodního filmového festivalu Ostrava Kamera Oko - za kvalitní dramaturgii programové skladby, která se neřídí měřítky většinového diváckého vkusu, i za to, že navzdory omezeným finančním prostředkům každoročně uvádí nejhodnotnější současné filmy a poté aktivně napomáhá jejich tuzemské distribuci.

Ceny budou předány v pondělí 24. června na slavnostním večeru v pražském kině Ponrepo. Akce je pořádána ve spolupráci s Národním filmovým archivem. Finančně letos udělení cen kromě samotných Samozvanců podpořila i mladá filmová produkční společnost Nyla, s. r. o., která se zaměřuje na vývoj a realizaci autorských scénářů; v současné době připravuje na plátna kin adaptaci novely Jaroslava Žváčka Lístek na cestu z pekla, která získala ocenění Magnesia Litera pro objev roku 2012.

Režisérka Zuza Piussi ve svých autorských společensko-kritických filmech líčí často velmi ironicky současnou společnost a přispívá k odhalování podstatnější a obecnější než jen slovenské či středoevropské chandry ze stavu správy věcí veřejných. Kromě Křehké identity loni uvedla do slovenských kin také film Od Fica do Fica, kde sleduje vývoj na politické scéně po odhalení tzv. skandálu Gorila, ve kterém odposlechy usvědčovaly slovenské politiky z úzké spolupráce s kontroverzními podnikateli. Její snímek z roku 2011 Nemoc tretej moci zase odhaluje zkorumpovanost slovenské justice. Právě kvůli filmu Nemoc tretej moci hrozily Zuzaně Piussi dva roky vězení a na její podporu se vloni uskutečnila demonstrace před pražským velvyslanectvím Slovenské republiky.

Křehká identita vstoupí do českých kin letos v září. Příznačné přitom je, že to bude právě díky péči společnosti Artcam.

Ocenění nese jméno významného filmového kritika a básníka Andreje Stankoviče, od jehož úmrtí letos uplyne dvanáct let. Navazuje na tradici Cen samozvanců, které autor poslední tři roky svého života uděloval „mimořádnému, leč naší z velké části konformní filmovou kritikou přehlíženému tvůrčímu počinu v oblasti kinematografie“.

Vydáno pod