Přednáška: Zpráva Cyrila a Metoděje ve srozumitelném jazyce

Letos si připomínáme 1150. výročí příchodu slovanských věrozvěstů na Velkou Moravu. Významné výročí neminulo ani cyklus celoživotního vzdělávání, který připravuje Univerzita Karlova. Věnoval mu přednášku nazvanou Svatí Cyril a Metoděj: Zpráva ve srozumitelném jazyce. Web ČT24 ji vysílal živě, záznam najdete v tomto článku.

Univerzita Karlova on-line - Svatí Cyril a Metoděj: Zpráva ve srozumitelném jazyce (zdroj: ČT24)

Anotace: O svatých Cyrilovi a Metodějovi se právem říká, že se stali mostem mezi Východem a Západem. Možná že Evropa dneška má podobný úkol: Tedy být mostem, a to i mezi Dálným východem a Dálným západem. Bratři jej svého času vystavěli tím, že přinesli Slovanům jejich písmo. I zde zůstává jejich odkaz překvapivě moderní. Evangelium přeložené do moderního jazyka již máme, co ještě chybí, je přeložit jej do řeči srozumitelné.

O přednášejícím: Mgr. MAREK VÁCHA, Ph.D. (* 1966). Na Přírodovědecké fakultě Masarykovy Univerzity v Brně vystudoval molekulární biologii a genetiku, teologii pak v Olomouci a v Bruselu. V letech 1997 a 2000 se zúčastnil dvou výprav na Antarktidu, v roce 2002 žil šest měsíců v trapistickém klášteře Sept-Fons ve Francii. Na Biskupském gymnáziu v Brně učí biologii a náboženství. Je přednostou Ústavu etiky na 3. lékařské fakultě Karlovy univerzity. Publikuje v řadě odborných i populárních periodik, zabývá se tématy evoluční biologie a lékařské i environmentální etiky. Také vykonává řadu aktivit coby katolický kněz.

Kde: Zelená posluchárna Karolina, Univerzita Karlova, Praha.

Záznamy všech přednášek, které web ČT24 zprostředkoval z Univerzity Karlovy, najdete na následujícím odkazu: