Apostrof neboli nezávislé divadlo

Praha – Přelom června a července opět patří nezávislému divadlu. Patnáctý ročník festivalu Apostrof se koná ve dnech 29. června až 2. července v Divadla Na zábradlí a Experimentálním prostoru Roxy - TeatroNoD. Návštěvníci se mohou těšit na soubory ze Slovinska, Srbska, Německa, Rakouska, Polska, Slovenska i Česka.

Festivalový program zahájí v sobotu 29. června dvě mutižánrová rakouská divadla. Odpoledne se v TeatroNoD - Roxy poprvé v Praze představí expresivní Editta Braun Company s představením dost bylo umění. Večer se pak v Divadle Na zábradlí předvede cieLaroque choreografky Helene Weinzierl s představením THINK FISH.

Na Zábradlí uvidíme také dvě one-man-show. Jedním z nich je Zpráva pro jistou akademii od Franze Kafky v podání člena německého divadla Thag Theater Antonia Vacy. Slovinec Miha Bezeljak předvede dramatizaci románu Jean Giona Muž, který sázel stromy.

Movo Kreo a Divadlo Continuo

Českou republiku zastupují dvě zcela odlišné jevištní formy. Amatérská dívčí skupina Movo Kreo z Brna přiveze autorský pohybový projekt MáMě, v němž řeší vzájemné vztah mezi matkou a dcerami. Druhým českým zástupcem je Divadlo Continuo s překvapivým dramatem Oběť autora a herce Ivana Jurečky.

Závěrečný večer festivalu proběhne 2. července ve 20:00 hodin v Divadle Na zábradlí. Jeho součástí je slavnostní vyhlášení Ceny publika pro nejúspěšnější inscenaci, o které hlasují diváci vždy bezprostředně po skončení každého z deseti představení.

Po každém představení se konají diskuse s tvůrci, které moderuje divadelní kritik Vladimír Hulec. Součástí festivalu jsou i divadelní dílny, letos pod vedením Evy Elxy a Mauricia Velosa.

Celý program a další informace hledejte na webu festivalu.

Festival Apostrof je pořádán od roku 1999. Jeho cílem je porovnání a přátelská konfrontace českého a slovenského, původně jen amatérského, nyní i nezávislého divadla s divadelní tvorbou ze vzdálenějšího zahraničí. Za 14 let se podařilo představit Pražanům přes 150 divadelních souborů ze čtyř kontinentů. V letošním roce projevilo zájem o účast 52 divadelních souborů z Evropy, Asie, Afriky a Ameriky.