Otevři a čti. A pěkně nahlas. Začne Měsíc autorského čtení

Brno – Červenec se v moravské metropoli ponese ve znamení literatury. Tzv. Měsíc autorského čtení se letos zaměří na německy píšící autory a již v sobotu mu bude předcházet Noc literatury. Nakladatelství Větrné mlýny, které akci pořádá, ji označuje za středoevropské literární turné.

V paralelní dramaturgické linii vůči (celkem sedmnácti) německým autorům tradičně vystoupí čeští a slovenští spisovatelé a spisovatelky. Autoři se před posluchače postaví postupně na čtyřech místech ve třech státech. České centrum je sice v Brně, do rozsáhlého projektu se však zapojily desítky evropských měst.

Předehrou k festivalu je sobotní Noc literatury v Brně, součást celoevropského projektu. Na různých místech v centru města návštěvníky čekají autorská čtení, projekce filmů, koncerty a další akce, které souvisejí s literaturou. Program následující přehlídky zahájí v pondělí Rakušanka Marianne Gruberová se slovenským kolegou Ľubomírem Feldekem. 

„Začíná se v Brně, druhý den se dvojice autorů přesouvá do Košic, odtud do Ostravy, aby čtvrtý den své putování skončili čtením v polské Vratislavi,“ popsal putování spisovatelek a spisovatelů ředitel festivalu Pavel Řehořík. Po uvedené dvojici se na stejnou cestu vydají také Němec Falko Hennig s Markem Šindelkou. 

Měsíc autorského čtení je věnován Pavlu Kohoutovi, který oslaví pětaosmdesáté narozeniny. Sám se čtení zúčastní 15. července v Brně, aby následně navštívil i další města. K narozeninám obdrží spisovatel dárek od Větrných mlýnů – v edici Retro mu v osmnácti svazcích vyjde rozsáhlé dílo. 

Vstupné na všechna čtení je dobrovolné.

Na festivalu vystoupí také Arnošt Goldflam, Emil Hakl a laureáti ceny Magnesia Litera, básník Milan Děžínský a prozaik Jiří Hájíček. Jaroslav Rudiš představí svou novinku nazvanou Národní třída. V Ostravě Měsíci autorského čtení „předskakuje“ 2. července Literární sprcha v Dolu Michal, kde bude ukázky ze svých děl číst básník Kamil Bouška, začínající autor Stanislav Drastík a také náš redakční kolega Vratislav Maňák, který za svou prvotinu obdržel Cenu Jiřího Ortena.