Petr Dvořák: ČT by se mohla zastavit na 7 programech

Karlovy Vary - „Televize musí přemýšlet o tom, jaká je její další cesta,“ upozornil generální ředitel ČT Petr Dvořák při setkání s diváky v Domě ČT na karlovarském festivalu. V téměř hodinovém rozhovoru mluvil o televizních plánech týkajících se nejbližších měsíců, ale zmínil i smělé představy, jaká by ČT v ne zas tak daleké budoucnosti mohla být.

Česká televize záběr televize veřejnoprávní služby stále rozšiřuje a zpřehledňuje. Důkazem je tematizování jednotlivých kanálů - Jedničky, Dvojky, ČT Sportu a ČT24, která je podle slov Petra Dvořáka nejúspěšnějším zpravodajským kanálem v Evropě. Ke stávajícím programům koncem srpna přibudou další dva - ČT :D zaměřená na dětského diváka a ČT art určená všem příznivcům kultury (prezentace obou kanálů je také na programu Domu ČT).

Zatím se budou tito nováčci dělit o jeden vysílací okruh (ČT art bude vyhrazen čas denně od osmé večerní až do půl druhé ráno, den pokryje ČT :D), není ale vyloučeno, že v budoucnu se stanou samostatnými kanály. ČT se také ještě nevzdala myšlenky na samostatný regionální program. „Zatím je ve fázi snů, spuštění dalšího kanálu je o velkých financích, na které bychom v současné době nedosáhli. Nicméně chtěli bychom plán regionálního kanálu vymyslet v průběhu příštího roku a vést o něm diskusi,“ uvedl Dvořák. Připustil, že nabídka ČT by se tak mohla v budoucnu zastavit na sedmi programech.

"Televize musí přemýšlet o tom, co je její další cesta. Řada zemí v Evropě se snaží definovat zásadní rozdíl mezi televizí veřejné služby a komerční. Mám pocit, že v ČR se nám tento rozdíl definovat daří. (…) Naší snahou by mělo být ukázat, že přinášíme něco navíc, určitou kultivovanost. Diváci by se neměli jen pobavit, ale i se něco dozvědět a naučit. A to se snažíme aplikovat ve všem, co ČT dělá." /Petr Dvořák/

Karlovarský festival ale je především o filmech, kinematografie nezůstala ani stranou pozornosti Petra Dvořáka. Na závěr besedy podepsal se zástupci Asociace českých kameramanů memorandum o spolupráci. Také se dnes ve Varech prezentovala Filmová nadace RWE & Barrandov Studio, jejímž je ČT partnerem, a roční výročí působení zde slaví Filmové centrum ČT.

„Česká televize začala konečně dělat to, čemu se říká aktivní dramaturgie. Nečeká, kdy dostane scénář nebo nabídku ke spolupráci, ale začala věci i podněcovat,“ považuje Dvořák zřízení centra za krok správným směrem. Koneckonců některé snímky, které s jeho podporou vznikly, se objevily i na programu karlovarského festivalu - nejnovější počin autorského dua Hřebejk-Jarchovský Líbánky dokonce má v hlavní soutěži šanci získat Křišťálový glóbus.

Čaj o třetí s Petrem Dvořákem (zdroj: ČT24)

„Jsme připraveni podporovat filmy ještě víc než předtím,“ prohlásil dnes Dvořák. „Kombinací obojího, tedy kdy tvůrci budou přicházet do ČT a kdy budeme i vyhledávat tvůrce, včetně těch, kteří dosud neměli šanci s televizí spolupracovat, budeme schopni najít kvalitu,“ předpokládá.

Zdůrazňuje přitom, že kvalita je pro tvorbu veřejnoprávní televize důležitá, není to jen prázdný slogan. „Myslím, že neduh současné české kinematografie je, že se točí průměrné filmy za průměrné peníze a co nejrychleji. Proto jsme natočili i náročnější projekty,“ upozorňuje Dvořák. Aktuálně je takovým například čtyřdílné dokudrama Cyril a Metoděj, z chystaných pak hraný seriál o milnících naší historie České století.