Vizinoviny: Všechno se děje právě včas

V Karlových Varech uvedl režisér Michel Gondry svůj film podle knihy spisovatele a hudebníka Borise Viana. Ten vynalezl v románu Pěna dní „piano koktejl“ – nástroj, který míchá nápoje podle melodie a tempa. Malé bratislavské vydavatelství Slnko Records ukazuje, jak takový hudební barman v praxi pracuje. A přidáme dvě skvělé nahrávky zdarma.

Byla to velká událost, když nakladatelství Odeon vydalo v Československu roku 1985 knihu se dvěma Vianovými novelami – Pěna dní a Červená tráva. Přestože jsou pro svůj fantaskní děj řazeny dokonce k žánru sci-fi, jsou samozřejmě hlavně „o lásce ke krásným dívkám na mnoho způsobů a jazzové hudbě“. Na filmovém svátku v Karlových Varech teď čeká generaci dospívající v 80. letech návrat k imaginaci jejich dospívání. Báječné koktejlové piano se ve videu objeví ve 20. sekundě.

Hudební téma je vlastní taky novému snímku Alice Nellis, rovněž uváděnému premiérově v Karlových Varech. Film nese název Revival a podle kostkované flanelky Bolka Polívky (33. vteřina) se můžeme dohadovat, jestli jde v životě hlavních hrdinů o hudební návrat k hippie 60. rokům, nebo do doby grungeové módy o tři desetiletí později.

V Česku je údajně úspěšné cokoliv zdarma. Výjimkou z pravidla „co je zadarmo, za nic nestojí“ jsou nové nahrávky kapely Wilco a zpěváka Davida Byrnea se zpěvačkou, která si říká St. Vincent.

„Nejlepší kapela z Chicaga“ a oblíbenci prezidenta Obamy se na nedávném festivalu Solid Sound poměřili se skladbami klasiků – Thin Lizzy, Band, Rolling Stones, Modern Lovers, Boba Dylana, nebo naopak hráli aktuální hit francouzských Daft Punk. Zde je zdarma ke stažení oficiální záznam koncertu.

Zakladatel legendárních Talking Heads, apoštol městské cyklistiky a nestárnoucí krasavec David Byrne, pokračuje v turné k nové desce Love This Giant. Jeho partnerkou je na ní Annie Clarková, známá pod přezdívkou Svatá Vincentka.

A teď postřeh: na této webové adrese je ke stažení zdarma EP nazvané Brass Tactics, kde ti dva hrají proslulé písně Talking Heads i zcela nové skladby ve stylu „dechno“.

„Všechno se děje právě včas,“ napsala si nedávno na svou FB stránku zakladatelka Slnko Records, slovenská hudebnice Shina. Časování neboli v hudební řeči „timing“ je klíčem k porozumění úspěchu malého vydavatelství, na Slovensku vydávající bezkonkurenčně nejpozoruhodnější hudbu. Posuďte sami – takhle zní nová deska rappera, který si říká Lyrik. V klipu k nové desce vzpomíná na cestu za kapelou Cure. Lyrik hraje rokenrol – nic složitého, ale kapela má osvěžující, originální styl a energii.

A další zpráva z Bratislavy – pátý, šansonový element, v hudbě kapely Korben Dallas. Na desce Karnevalová vrana hostuje kytarista a skladatel Andrej Šeban. Tuto skladbu lze vnímat jako poklonu Šebanově výtečnému intimnímu albu Bezvetrie (2002) nebo jako ukázku z uhrančivé desky rocku pro dospělé.

Teď krátká přestávka uprostřed okouzlení Slováky. Zajímavé desky vydali Black Sabbath, Daft Punk nebo těžká váha amerického hip hopu Kanye West. Týdeník New Yorker podotkl, že zatímco dosavadní Kanyeho alba připomínala ohňostroje nápadů, ta poslední daleko spíš ostré světlo do očí při výslechu. Barokní hip hop vystřídala syntezátorová palba s Kanyeho osobními texty.

Ještě ke Karlovým Varům – Dům České televize představí nové filmy Jana Hřebejka, Alice Nellis, ale i hudební program. Jeden večer vás bude bavit manželská dvojice, která se stala českým hudebním exportem.

Dalším jménem v nabídce Domu ČT je dvojice nikoliv partnerská, ale písničkovější.

Zde krátká biografie v reportáži ČT.

Všechno se děje v pravý čas, soudí hudebnice Shina. Je čas na strhující závěr. Mluvili jsme tu o hudebních dvojicích a okouzlení hudbou východních sousedů. Nakonec tedy méně vážně, se slovenskou dvojicí, která patří spíš k těm kurióznějším objevům internetu. „Otvorte flaše, leto je naše!“

Vydáno pod