Vojtěch Jasný: Jsem a budu rebel

Karlovy Vary - Každý rok jeden digitalizovaný film ze zlatého fondu české kinematografie. Předsevzetí, které si dal karlovarský festival před třemi lety, stále dodržuje. Letos měla ve Varech premiéru digitalizovaná verze zásadního snímku Vojtěcha Jasného Všichni dobří rodáci. Za osobní účasti režiséra, který převzal Cenu prezidenta festivalu.

Drama s Radoslavem Brzobohatým, Vlastimilem Brodským nebo Vladimírem Menšíkem se mohlo promítat v československých kinech jen chvíli v roce 1969, pak bylo uloženo do trezoru. Snímek odehrávající se po únoru 1948, kdy dějinná vichřice zásadním způsobem zasáhne do vesnického společenství, jeho fungování a přátelství, si Jasný musel obhájit ještě před jeho natočením. „Vypadalo to, že ho neprosadíme, ale nakonec jsem ho prosadil. Mám v sobě nějaký šarm s pomocí Boží, že na mě lidé nakonec dají,“ říká o sobě režisér.

"Jsem rebel. A budu jím i dnes. Pro lumpy jsem rebel, pro hodné lidi šibal, mám je rád." /Vojtěch Jasný/

Na premiéru digitalizované verze se těšil. "Konečně Všechny dobré rodáky uvidím ve svrchovaném stavu,„ uvedl ještě před projekcí. Přiznal ale, že k restaurování snímku měl připomínky, například týkající se barevného ladění. “Ten film je ovlivněn gotickou českou malbou," upozorňuje, na co by se při úpravách nemělo zapomínat.

Všichni dobří rodáci
Zdroj: ČT24/ČT

Rodáky připravoval téměř dvacet let. „Služba múzám nesnese spěchu,“ prozradil motto, jehož se při filmové tvorbě dodnes drží. Snímky současných českých režisérů považuje prý až na výjimky za „nic moc“, problém vidí ve špatné dramaturgii a špatných scenářích.

Jak zkušený tvůrce proto mladým filmařům radí: „Jděte za pravdou a krásou. Nebojte se a věřte, bez toho nemůžete nic dobrého udělat. A netočte nějaké vymyšlenosti, nýbrž ze života a pro život.“ 

Rozhovor s Vojtěchem Jasným (zdroj: ČT24)

Druhou premiéru budou mít zrestaurovaní Všichni dobří rodáci 1. srpna na Letní filmové škole v Uherském Hradišti. Poté se v rámci Projektu 100 dostanou do kin. Digitalizace a uvedení ve Varech se v předchozích letech dočkali Vláčilova Markéta Lazarová a Formanovo Hoří, má panenko.