Festival v Kroměříži rozezněla vzácná Mozartova partitura

Kroměříž - Festival Vivat Amadeus v Kroměříži nabídl publiku českou premiéru takřka neznámé Mozartovy skladby. Vzácná partitura patří ke klenotům tamního zámeckého archivu. Dlouho ji provázely nejasnosti a mýty. Mozart Kroměříž nikdy nenavštívil, jeho jméno je ale se zámkem spjato. Režisér Miloš Forman zde přesně před třiceti lety natočil oscarového Amadea.

V Kroměříži zazněla takřka neznámá Mozartova skladba (zdroj: ČT24)

Sonáta pro dva klavíry odpočívala dvě století v kroměřížském letním sídle olomouckých arcibiskupů. Tradovalo se, že ji Mozart složil ještě jako chlapec právě na Moravě, kam utekl z Vídně před epidemií neštovic.

„Skladba je pro dva klavíry, takže se myslelo, že jeden klavír obsluhoval Mozart a druhý byl napsán pro jeho sestru Nanerl. Tato myšlenka ovšem byla v 60. letech vyvrácena,“ uvedla kurátorka hudebního archivu Arcibiskupského zámku Kroměříž Jitka Kocůrková.

Podle uznávaného rakouského hudebního vědce je Mozart sice autorem skladby, ale napsal ji až na sklonku života. Složil navíc pouze první ze dvou částí. O zbytek se postaral jeden z jeho obdivovatelů. Do Kroměříže se skladba dostala jako dar. Olomoucký arcibiskup Rudolf Jan ji dostal od Maximiliana Stadlera, který zároveň Mozartovu skladbu dokončil.

Vydáno pod