Kupka, Mucha a Klimt u Judity na Kampě

Praha - Necelý měsíc po povodních se znovu otevírá pražské Museum Kampa. Stejně jako v roce 2002 voda zaplavila celé přízemí Sovových mlýnů. Obnovený provoz zahájilo muzeum výstavou tří umělců - Gustava Klimta, Alfonse Muchy a Františka Kupky. Hlavním motivem expozice z názvem Judita na Kampě jsou ženy.

Obraz Judita z roku 1905 bývá také označován za ostravskou Monu Lisu, do Prahy se vrací po dvaceti letech. Jedno z nejslavnějších děl Gustava Klimta ze sbírek Galerie výtvarného umění v Ostravě zobrazuje femme fatale starého biblického příběhu, v němž Judita dokázala protivníky přelstít svou smyslností. „Snoubí se v něm erotika s krásou a nadhledem Klimtovy tvorby,“ uvedl k obrazu Jiří Lammel, ředitel Nadace Jana a Medy Mládkových, která Museum Kampa provozuje.

Poprvé muzeum vystavuje dva portréty mladých dívek z přelomu 20. století od Františka Kupky. V současnosti nejdražšího českého autora a zakladatele abstrakce představuje jinak, než ho běžně známe - jako realisticky zručného malíře. Vedle Klimta a Kupky nabízí výstava i část tvorby Alfonse Muchy. Kromě motivů žen všechny tři výtvarníky spojovala atmosféra Vídně na přelomu 19. a 20. století, kde všichni nějaký čas žili a tvořili.

Reportáž Lucie Klímové (zdroj: ČT24)

Judita na Kampě návštěvníky přivítá až do 22. září. Z nejvíce povodněmi postižených pražských kulturních institucí se Museum Kampa vzpamatovalo jako první. Jedinou výstavu, kterou muselo odložit, je expozice Geralda Scarfea, tvůrce návrhů a animací pro kapelu Pink Floyd.