Dostane se na všechny. ČT art nic kulturního nebude cizí

Karlovy Vary - Kultura na jednom místě a v souvislostech, hodná chvály i příšerná, zasloužilá i začínající. Tolik obecně o chystaném kulturním kanálu ČT art, který by měl poněkud upozaďovanou kulturu vrátit na výsluní - přinejmenším vysílacích časů. Konkrétněji některé pořady představili zástupci ČT art při debatě na karlovarském festivalu.

„V prime timu se vystřídají všechny žánry, které si v souvislosti s kulturou dokážete představit,“ přislíbil výkonný ředitel ČT art Tomáš Motl. Poprvé si kulturní kanál můžete pustit v sobotu 31. srpna v osm hodin večer. Vysílání začne, stejně jako v ostatní dny, dvacetiminutovými Událostmi v kultuře, které zachytí aktuální dění.

Od pondělí do pátku by měl také vždy dostat prostor kritický pohled na divadlo, hudbu, film, literaturu a výtvarné umění. Zahraniční filmy se budou vysílat v původním znění (s titulky), což snad diváky potěší, zvláště v případě oceňovaných snímků z velkých festivalů. Jim bude od září do prosince vyhrazeno devět večerů, hned 1. září se na obrazovkách odehraje íránský Rozchod Nadera a Simin, oceněný Oscarem, Zlatým glóbem i Zlatým medvědem na Berlinale. Následovat bude belgické drama Kluk na kole, francouzské Mezi zdmi nebo snímek Zvedá se vítr britského tvůrce Kena Loacha.

Rozchod Nadera a Simin
Zdroj: ČT24/MFF KV

Když je řeč o větru - týdeník Průvan se zaměří na krátkometrážní studentskou tvorbu. Kolem půlnoci o ní budou ve studiu debatovat, a jak doufá režisérka Zuzana Piussi, i se o ní i hádat studenti, pedagogvé i zkušení tvůrci. Pustit a okomentovat své studentské filmy přijdou například režiséři Jan Němec nebo Jiří Krejčík. „Hned v prvním díle bychom chtěli navodit téma mezigeneračnch vztahů, a to se Zuzanou Špidlovou, která vyhrála v Cannes ve studetské soutěži s krátkometrážním filmem Bába,“ doplnil další z tvůrců pořadu Vít Janeček. Průvodkyní Průvanem bude herečka Johana Švarcová. Pořad, který vysílání ČT art uzavírá, si podle Janečka může dovolit otevřený konec. Při Průvanu plus tak budou moci nespavci zkouknout celé studentské snímky, nejen jejich ukázky jako v první části pořadu.

"Stěžejní linií, která se bude dotýkat literatury, je pořad Artefakta, který poběží od pondělí do čtvrtka,„ prozradil novinku věnovanou literárnímu dění Jiří Podzimek. Spolu se šéfem kultury ČT Petrem Vizinou zároveň připravuje týdeník U Zavěšené knihy, který by měl být prý pořadem provokativním, moderním a “v jistém smyslu i přitažlivým„. Kromě knižních tipů, případně varování, protože mluvit se bude i o “příšerných knihách„, se bude každé vydání zaobírat i konkrétním tématem. “Zajímají nás zmizelé knihy, ztracené rukopisy, překladelé, komiksy i to, kdo nedostal Nobelovu cenu a proč, jaké jsou osudy českých nakladatelství nebo proč nejsou peníze na vydání sebraných spisů Jaroslava Seiferta a Bohumila Hrabala," nastínil Podzimek.

ČT art se představuje (zdroj: ČT24)

O hudebních pořadech se podrobněji rozmluvil Tomáš Motl: „Budeme pravidelně vysílat koncerty klasické hudby a recitály. Věnovat se budeme v hudebním klubu, který teď běží na Dvojce, i crossowerovým a menšinovým žánrům. Prostor dostane i pop.“ V jakýsi noční bar by se pak měla proměnit Tečka páteční noci, živě vysílaná střídavě z Prahy, Brna a Ostravy.

Z víkendové nabídky upozorňuje Motl na sobotní večery. „Budou koncipovány jako komponované pořady, tzn. že jednou týdně vybereme nějakou událost nebo umělce, kterým dáme prostor,“ vysvětlil.

Program ČT art by měly podle výkonného ředitele zaplnit kromě původních pořadů, a to jak novinek, tak přesunutých z jiných kanálů, také zahraniční akvizice a archivy. „Výhodou soustředění na jedno místo je, že můžeme věci dávat do kontextu,“ podotýká Motl. „Kulturní kanál má o kultuře nejen informovat, ale i ji zprostředkovávat, příkladem jsou třeba divadelní představení.“

Upozornil také, že vznik ČT art neznamená, že by kultura z ostatních programů nadobro zmizela. Velké akce, například předávání cen, zůstanou na Jedničce a ani Dvojku neopustí dokumenty nebo cykly hraných snímků Velikáni filmu a Chodníky slávy.