Deník Anny Frankové jako komiks – nyní i česky

Praha – Deník Anny Frankové, jeden z nejslavnějších válečných příběhů, se dočkal i své komiksové podoby. „Rozdíl od jiných biografií, které jsme v minulosti dělali, je především v intenzitě prožitku. Její příběh je tak intenzivní, tak osobní, že vás to vtáhne do jejího života,“ říká o knize jeden z autorů, ilustrátor Ernie Colón. Komiks tři roky po originálu vychází nyní i česky.

Deník dostala Anna Franková ke svým třináctým narozeninám. Psala jej během skrývání v Amsterodamu, kam její rodina prchla před nacismem. Po dvou letech ukrývání však byla její rodina prozrazena a deportována do koncentračních táborů.

Anna zemřela na tyfus v Bergen-Belsenu. Holocaust přežil pouze její otec Otto, který po návratu do Amsterodamu našel schovaný deník. A rozhodl se unikátní svědectví vydat.

  • „Trvalo mi to hodně dlouho deník přečíst. A byl jsem velmi překvapený, jak hluboké myšlenky se Anně honily v hlavě. Ta vážnost. A hlavně kritika vůči sobě samé. Byla to docela jiná Anna, než jakou jsem znal jako svou dceru,“ vzpomínal Otto Frank.

Kniha se stala senzací a z původní nizozemštiny byla brzy přeložena do mnoha jazyků. Dodnes patří k nejčtenějším knihám po celém světě. Společnost spravující pozůstalost po Anně Frankové proto usoudila, že bude dobře, když její příběh nabídne i v jiných formách.

Komiks edukativní

Po filmu a dalších adaptacích tak před několika lety vznikl o Anně i komiks. „Někdy se nás lidé ptají, jestli ten příběh netrivializujeme, ale tak to není. Každý obrázek v knize a každá stránka byly detailně kontrolovány, aby vše bylo precizní,“ říká k tomu ředitel Domu Anny Frankové Hans Westra. Česky knihu vydalo nakladatelství Paseka.

Knižní tip: Anne Franková (zdroj: ČT24)

Knihu zpracovalo duo Sid Jacobson a Ernie Colón. Kresby jsou inspirovány dobovými fotografiemi a komiks obsahuje i pasáže, které v původním deníku nejsou - některé třeba vysvětlují kontext druhé světové války. „Není to komiks ze skupiny mistrovských a velkých metaforických děl, jako byl třeba Maus od Arta Spiegelmana, ale je to komiks edukativní,“ komentuje zpracování publicista Stanislav Škoda.

Kritici autorům vyčítají, že realistická kresba a didaktický styl působí ztrátu emocionality jejich příběhů. Ti se přesto nebojí žádného tématu. „Myslím si, že každá kniha, každé téma se dá převést do komiksové formy,“ říká spisovatel Sid Jacobson.

Dvojice Colón - Jacobson má za sebou již několik netradičních komiksových příběhů. Slávu jim přinesl sešit, který vypráví události útoků 11. září nazvaný prostě 9/11 Report. Na ten navázali řadou společných projektů.