Rolling Stone? Oliver se do Varů spíš nenápadně vplížil

Karlovy Vary - Karlovarský festival se přehoupl do druhé poloviny a i ta má svou hvězdu - amerického scenáristu, režiséra a producenta Olivera Stonea. Režisér filmů Narozen 4. července či Wall Street do Varů dorazil dnes odpoledne. Na rozdíl od Johna Travolty, svého krajana a hvězdného hosta začátku festivalu, se snažil být co nejnenápadnější a vyhýbat se novinářům i fanouškům.

Podle slov uměleckého ředitele festivalu Karla Ocha se ale Stone do Varů těšil. „Byl velice rád, že to vyšlo, protože o Čechách a karlovarském festivalu slyšel hodně,“ ujišťuje Och. „Jak nám prozradil, i v 80. letech sem jezdil občas polotajně na návštěvu, takže má k naší zemi vztah.“

Stone, stejně jako Travolta, převezme ve Varech Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii. Festival trojnásobného držitele Oscara a žáka Martina Scorseseho chce představit ve všech jeho rolích - tedy jako režiséra, scenáristu i producenta.

Jeho tvorbu připomene v programu třemi tituly: snímkem Zjizvená tvář, kterou režíroval Brian de Palma, Stone k němu napsal scénář; čtvrtou verzi velkofilmu Alexander Veliký, která bude mít na festivalu evropskou premiéru, a dokumentární sérií Nevyřčené dějiny Spojených států. „Ze střihového desetihodinového dokumentu vybral Stone pro Vary dvě části - prezidenta Harryho Trumana a atomovou bombu a George Bushe a 11. září. Je zajímavé, jaké paralely se mezi těmito dvěma epochami dají najít,“ upozornil umělecký ředitel Karel Och.

Nevyřčené dějiny Spojených států
Zdroj: ČT24/Film Servis Festival Karlovy Vary

Stone se nejen v tomto dokumentu dotýká společenských a politických problémů své země. V případě války ve Vietnamu vycházel i z vlastních zážiků. Traumatizující válečnou zkušenost přetavil do opusu Četa (1986), který získal mimo jiné Oscara za režii a scenář, ztrátu iluzí většiny veteránů zachytil v dalším Oscarem oceněném snímku Narozen 4. července (1989). Volnou vietnamskou trilogii pak uzavřel filmem Nebe a země (1993).

Do nesmlouvavých zákonů finančního světa nechal nahlédnout ve filmu Wall Street a jeho pokračování Wall Street: Peníze nikdy nespí s Michaelem Douglaem v hlavní roli. Pohled na americký sport řízený velkými korporacemi přinesl snímek Vítězové a poražení s další hereckou hvězdou - Al Pacinem. Svět brutálního zločinu zobrazil v titulech Takoví normální zabijáci nebo Divoši. Jeho filmové verze se dočkala i jedna z nejtragičtějších událostí novodobé americké historie ve filmu World Trade Center.

Významnou položku ve Stoneově filmografii tvoří biografické snímky: o tajemném životním příběhu Jima Morrisona (The Doors), o výrazné postavě světové historie (Alexander Veliký), o atentátu na prezidenta Kennedyho (JFK), vzestup a pád dalších dvou amerických prezidentů zachytil v dramatech Nixon a W. (o Georgeovi W. Bushovi).

K mnohým svým snímkům si napsal i scénář, jako scenárista se ale prosadil ještě dříve než jako režisér. Prvního Oscara získal za scénář k filmu Alana Parkera Půlnoční expres (1978), podepsán je i pod filmy Rok draka (v režii Michaela Cimina) a Zjizvená tvář (v režii Briana De Palmy).

Zjizvená tvář / Michelle Pfeifferová, Al Pacino, Steven Bauer
Zdroj: ČT24/ČT

Gangsterské drama s Al Pacinem zařadila do programu u příležitosti příjezdu Olivera Stonea i Česká televize. Společně se snímky Četa a Salvador. První dva už na obrazovce nestihnete, ale snímek o občanské válce v malé středomerické zemi si můžete pustit 5. 7. ve 21:40 na Dvojce.