Oliver Stone: Snažím se najít pravdu

Karlovy Vary - Je definitivně poslední, tvrdí Oliver Stone o velkofilmu Alexander Veliký, jehož čtvrtou sestříhanou verzi promítl dnes v evropské premiéře na festivalu ve Varech. "Zajímá mě, jak lidé používají moc. Moc je otázkou vašeho vlastního úsilí a reakcí na to, co vás obklopuje. Když v životě uděláte něco pozitivního, máte moc," říká americký režisér, scenárista a producent.

Alexander III. Makedonský je po kontroverzních biografiích J. F. Kennedyho, Richarda Nixona a George W. Bushe dalším Stoneovým příběhem o politické moci soustředěné do osoby jednoho muže. Alexander ve 4. století před našim letopočtem získal pověst neporazitelného panovníka a vojevůdce, který sjednotil Řeky ve válce proti Perské říši a při svých dobyvačných výpravách došel až na indický subkontinent.

„Je jednou z nejzajímavějších osob v historii, už kvůli svým ambicím a svému rozmachu. Byl vzdělaný, cílevědomý, měl velké srdce a vznešenou duši. Nikdy neprohrál, pokud víme. Dosud je nejmladším člověkem, kterému se něco takového podařilo. Žádný mladý člověk neměl takovou moc jako on,“ vysvětlil Oliver Stone, co ho na makedonském panovníkovi tak fascinuje.

K historickému dramatu, na jehož scénáři se také podílel, se několikrát vrátil. „Udělal jsem ho v roce 2004 a nebyl jsem s ním spokojen, podle smlouvy měl mít film dvě a tři čtvrtě hodiny, to je moc krátké pro natočení tohoto příběhu,“ domnívá se. Do poslední verze, kterou uvede na festivalu ve Varech, se pustil na přání společnosti Warner Bros. Do kin ji uvede v roce 2014. „Teď je to opravdu ten nejlepší snímek, takhle jsem chtěl, aby původně vypadal. Trvalo to ale deset let,“ tvrdí Stone, že žádné další úpravy už nechystá.

Podle uměleckého ředitele festivalu Karla Ocha je za Stoneovou posedlostí Alexanderem Velikým jeho filmařský perfekcionismus. „Nejde mu o to, hotový produkt nějak komerčně využít. Je to skutečně autor a filmař v pravém slova smyslu. Snaží se výsledný tvar přivést k naprosté dokonalosti, navzdory tomu, že to někdo může shledávat podivným,“ domnívá se. 

Snímek s hvězdným obsazením (Colin Farrell, Angelina Jolieová, Val Kilmer, Anthony Hopkins) si prý Stone pro promítání ve Varech vybral sám. "Nám jde o to, najít neobvyklý pohled na poměrně známé osobnosti. Stone se toho chytil a sám doporučil dva ze tří projektů, které zde představujeme: dokument Nevyřčené dějiny Spojených států a Alexandera Velikého," potvrdil Och. Třetí poctou americkému filmaři je promítání gangsterské klasiky Zjizvená tvář, kterou podle jeho scénáře natočil Brian de Palma v roce 1983.

"Každý film musí vznikat tak, že následujete svou intuici. Jdete za svým vnitřním světlem. Je to samozřejmě těžké. Také mi hodně lidí, s kterými jsem chtěl dělat, řeklo ne. Ale víc než třicet let se prostě snažím jít touto cestou. Ve své vlastní hlavě se snažím najít pravdu. Pozoruji život." /Oliver Stone/

Snímek Stone osobně uvede ve čtvrtek, spolu s americkým hercem F. Murrayem Abrahamem, Oscarem oceněným představitelem Salieriho ve Formanově Amadeovi, který si ve Zjizvené tváři zahrál. Aktuálně je v Praze hostem hudebního festivalu Prague Proms, zítra ale zamíří do Varů, kde také předá výtvarníku Theodoru Pištěkovi Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii.

Stejnou cenu obdrží i Stone. Křišťálovým glóbem byl letos na festivalu oceněn také americký herec John Travolta.