Karlovarský filmový balíček. K vyzvednutí v Praze

Praha/Karlovy Vary – Kromě oplatek a kolonády nebude nic podstatného z festivalu chybět, slibují pražská kina Aero a Světozor, do nichž i letos dolehly ozvěny karlovarského filmového festivalu. Šary Vary začínají v závěrečný den přehlídky, tedy v sobotu 6. července, a do 14. července promítnou téměř čtyři desítky snímků.

„I letos nabízí ozvěny jedinečnou šanci zhlédnout filmy, které se do distribuce nedostanou buď vůbec, nebo s několikaměsíčním zpožděním,“ uvedl koordinátor dramaturgie obou kin a člen hlavní festivalové poroty Ivo Andrle. Upozornil, že silné zastoupení mají tituly z hlavní soutěže – celkem jich je na programu šest: italský snímek o zmizelém politikovi Ať žije svoboda; tíživý příběh z amerického maloměsta Ptáče; historická lekce s prvky napětí Pole v Anglii; polská biografie cikánské básnířky Papusza, film o excesech jednoho islandského poslance XL a jediný český zástupce v soutěži – Hřebejkovy Líbánky.

Ty oficiálně do kin vstupují 22. srpna, do ozvěn ale byly zařazeny i dva snímky, které mají v těchto dnech distribuční premiéru: hudební Revival Alice Nellis a zahajovací film festivalu Pěna dní, který francouzský režisér Michel Gondry natočil podle stejnojmenné knihy svého krajana Borise Viana a který do Varů nemohla přijet osobně uvést herečka Audrey Tautouvá, protože jako správná představitelka Amélie z Montmartru spadla z kola.

  • Líbánky (2013, režie: Jan Hřebejk) zdroj: Falcon
  • Revival (2013, režie: Alice Nelis) zdroj: Bontonfilm

Soutěžní sekci dokumentů zastupuje Roura, road movie podél transsibiřského plynovodu natočená v české koprodukci. Společnost jí budou dělat čtyři nesoutěžní dokumenty, dva vznikly s přispěním ČT: Život s Kašparem a Fulmaya, děvčátko s tenkýma nohama.

Sekce Horizonty ve Varech divákům představuje filmy, které měly premiéru na některém z nedávných velkých světových festivalů. Do Prahy se z nich podívá například Camille Claudel, 1915 s Juliette Binocheovou v roli sochařky a umělecké konkurentky Augusta Rodina nebo opěvovaná a s Felliniho Sladkým životem srovnávaná Velká nádhera, kterou ve Varech osobně uvedl režisér Paolo Sorrentino.

V ozvěnách se dále můžete těšit na dokument o Sametových teroristech, na americkou klasiku Zjizvená tvář anebo restaurované Všechny dobré rodáky. Na své si přijdou i příznivci festivalových Půlnočních filmů, které zastoupí Zevláci vs. zombíci. Obvyklým bonusem ozvěn je letos poctivá nadílka loňských tuzemských snímků – hrané Bez doteku, Můj pes Killer, Odpad město smrt a Cesta do lesa i dokumentární Pevnost, Nový život a Šmejdi. Až na jeden všechny vznikly v koprodukci České televize.

Podrobný program a informace o rezervacích hledejte na stránkách kin Aero a Světozor.