Sedmý den ve Varech: Co (tím) kdo sleduje?

Karlovy Vary - „Lidé mají většinou rádi to, co už viděli, a je těžké tomu konkurovat,“ obává se polská režisérka Agnieszka Hollandová, která letos předsedá hlavní porotě. Poslední dva soutěžní snímky z celkem 14 se promítaly dnes, teď už zbývá jen vybrat vítěze. Hollandová samozřejmě nemůže ani naznačovat, ale pro ČT24 přiznala, že pokud při sledování film příliš analyzuje, nebývá to dobré znamení. Naposledy prý na pitvání ani nepomyslela při Tarantinově Djangovi. Napovídá její vkus něco o vítězi letošních Varů?

Rozhovor s režisérkou Agnieszkou Hollandovou (zdroj: ČT24)

Divácký vkus je zřejmě Jasný už nyní - žebříček divácké ceny vede totiž více než čtyřicet let starý film Všichni dobří rodáci. Ze zlatého fondu vytáhl dnes festival také Formanova Amadea, a to jako poctu výtvarníkovi Theodoru Pištěkovi, oceněného Křišťálovým glóbem za přínos kinematografii:

U předávání byl i F. Murray Abraham, který v Amadeovi ztvárnil Mozartova konkurenta Salieriho. Do Varů si odskočil z Prahy, kam přijel na pozvání hudebního festivalu Prague Proms. Vystoupil na něm v operní roli umírajícího psa. A dnes večer ještě uvede spolu s Oliverem Stonem další titul ze své filmografie - Zjizvenou tvář. Ale zpátky k Amadeovi - do míst, kde se natáčel, se Abraham vrátil po třiceti letech:

F. Murray Abraham a Amadeus (zdroj: ČT24)

To Oliver Stone na dnešní tiskové konferenci zněl, že by se do své vlasti raději snad ani nevracel. Na zemi neomezených možností nenechal niť suchou. Amerika je paranoidní, prohlásil třeba. Nelze troufale to samé prohlásit o Stoneovi? Inu, posuďte sami:

A závěrem něco z provozu festivalu. Ten se snaží už nějaký ten ročník být přístupný i lidem na vozíčku, jak dal najevo i vozíčkářskou choreografií při zahájení. Do kina bez bariér zve následující reportáž:

Vary - festival bez bariér (zdroj: ČT24)