Ředitel moskevského Velkého divadla Iksanov skončil

Moskva - Ředitel moskevského Velkého divadla Anatolij Iksanov byl po zhruba 13 letech ve funkci odvolán. Oznámil to dnes ruský ministr kultury Vladimir Medinskij. Nejprestižnějším ruským divadlem letos otřásla řada skandálů včetně brutálního napadení šéfa baletního souboru Sergeje Filina. Ten byl v polovině ledna při útoku maskovaného muže zasažen kyselinou sírovou na tváři a v očích. Následkem toho téměř zcela oslepl.

Medinskij podle agentury AFP oznámil, že ředitelský post po Iksanovovi převezme zkušený divadelní manažer Vladimir Urin. Ten dosud řídil Státní akademické hudební divadlo Stanislavského a Nemiroviče-Dančenka.

„Kolem divadla vznikla složitá situace a divadelní společnost a všechno volalo po obrodě divadla,“ prohlásil Medinskij. Vyjádřil naději, že Urin „bude schopen umělce sjednotit a pokračovat v rozvoji nejlepšího divadla v zemi a jednoho z nejlepších na světě,“ řekl ministr na tiskové konferenci. Odmítl přitom tvrzení, že 61letý Iksanov byl vyhozen. Odvolaný ředitel seděl na tiskové konferenci vedle ministra a dával najevo, že odešel po dohodě z vlastní vůle.

Nový ředitel Urin ujistil, že neplánuje „žádnou revoluci“. „Dokonale rozumím tomu, že v tomto divadle, jako v jakémkoli jiném, nezmůže jediná osoba nic. Velmi doufám, že většina lidí pracujících v tomto divadle - talentovaní, pozoruhodní lidé - se stanou mými spojenci,“ dodal Urin.

Ze zorganizování útoku na Filina je obviňován sólista baletu Pavel Dmitričenko, který po zatčení vyšetřovatelům přiznal, že si Filinovo napadení objednal. Prohlásil ale, že o kyselině nic neví. Neměl prý tušení o záměrech vykonavatele útoku Jurije Zaruckého, jemuž zaplatil 50 000 rublů (asi 32 000 Kč), aby Filina zbil.

Anatolij Iksanov
Zdroj: Alexander Zemlianichenko/ČTK/AP

Filin z německé nemocnice ruským vyšetřovatelům vzkázal, že s Dmitričenkem neměl žádný otevřený konflikt. Necítil prý vůči němu ani nepřátelství. Za Dmitričenka se postavily stovky jeho kolegů a zaměstnanců divadla. V otevřeném dopise v březnu vyjádřili názor, že Dmitričenko na sebe vzal vinu pod údajně brutálním nátlakem policie. Také ředitel Iksanov prohlásil, že Dmitričenka ze souboru nevyhodí, dokud se jeho vina neprokáže.

Dmitričenko je ve vazbě, zatímco jeho přítelkyně, rovněž baletka, byla nucena divadlo opustit, stejně jako její učitel, sólista Nikolaj Ciskaridze. Toho vedení divadla obviňovalo, že jako hlavní intrikán stál za útokem na Filina.

Baletní představení v moskevském Velkém divadle
Zdroj: ČT24

Další aférou si proslulé moskevské divadlo prochází v těchto dnech. Hvězdná primabalerína Světlana Zacharovová se urazila a odešla ze zkoušek před uvedením baletu Oněgin. Národní umělkyně a nositelka státní ceny se naštvala, protože neměla tančit při premiéře 12. července, ale až o den později.