Co se studentskou tvorbou? Pověste ji do Průvanu!

Na tuzemských filmových školách vznikne ročně na pět set snímků. Není škoda, aby všechny unikly divácké pozornosti? Koneckonců některý z nich může ukazovat na talentovaného a v budoucnosti úspěšného tvůrce, i známí filmaři nějak začínali, jak vás také přesvědčí Průvan - měsíčník věnovaný studentské tvorbě. Seznamovat se s ní bude možné pravidelně na novém kulturním kanálu ČT art a ještě o něco dříve, jednorázově, při Studentském maratonu na 39. Letní filmové škole.

Týdeník Průvan se zaměří na krátkometrážní studentskou tvorbu. Kolem půlnoci o ní budou ve studiu debatovat, a jak doufá režisérka Zuzana Piussi, se o ní i hádat studenti, pedagogové i zkušení tvůrci. Pustit a okomentovat své studentské filmy přijdou například režiséři Jan Němec nebo Jiří Krejčík. "Hned v prvním díle bychom chtěli navodit téma mezigeneračních vztahů, a to se Zuzanou Špidlovou, která vyhrála v Cannes ve studentské soutěži s krátkometrážním filmem Bába," doplnil další z tvůrců pořadu Vít Janeček.

Naznačil tím zároveň, jaká bude struktura programu - část bude vyhrazena studentským snímkům propojeným určitým tématem, část „zkušené návštěvě“, tedy filmaři, který jednak představí počátky své tvorby, jednak bude částečně i dramaturgem, protože bude moci jeden současný studentský film vybrat a okomentovat. Na diskusi, která z toho vzejde, se těší moderátorka Průvanu, herečka Johana Švarcová (v moderování se bude střídat s Janem Kalivodou). „Mě na pořadu nejvíce zajímají konfrontace raného díla osvědčených umělců se studentským filmem a nacházení paralel mezi nimi,“ přiznala.

V. Janeček, Z. Piussi a J. Švarcová představují Průvan (zdroj: ČT24)

Zařazena do programu bude i rubrika „volný styl“. „Bude se věnovat nejrůznějším věcem i mimo filmové školy. Můžou to být videa na YouTube a podobné reflexe takových mediálních fenoménů,“ doplnil Janeček.

Upozornil, že Průvan vysílání ČT art uzavírá, a díky tomu si může dovolit otevřený konec. Vyhrazená hodina vysílání se tak klidně může protáhnout na dvojnásobek. Při Průvanu plus zkouknou nespavci celé studentské snímky, nejen jejich ukázky jako v první části pořadu. Ke zhlédnutí budou tak i filmy, které nesplňují krátkometrážní limit.

Je také možné, že některé studentské počiny opustí „kategorii“ Průvanu. „Pokud se objeví filmy, které stojí za to promítnout v hlavním vysílacím čase, rád tak učiním,“ přislíbil výkonný ředitel ČT art Tomáš Motl.

O šunce (2012) - studentský film Elišky Chytkové promítaný v sekci Cinefondation na festivalu v Cannes
Zdroj: ČT24/Zln Film Festival

Trénujte na Studentský maraton

Blíže se seznámit s nabídkou studentské tvorby mohou zájemci ale ještě před zahájením vysílání ČT art, tedy před 31. srpnem. A to na Letní filmové škole v Uherském Hradišti, kde se bude konat první ročník Studentského maratonu - v přímém přenosu České televize. 27. července od 22:00 na Dvojce se v komponovaném tříhodinovém pořadu představí to nejzajímavější, co vzniklo v loňském a předloňském roce na českých a slovenských filmových školách.

Se studentskou tvorbou v Průvanu se pak budete moci setkávat pravidelně jednou za měsíc na ČT art.