Hudební festival Hrady CZ to roztočí na Točníku

Praha – Oblíbený letní festival Hrady CZ se postupně v průběhu léta představí vždy v pátek a sobotu až do 31. srpna na hradech Švihov, Kunětická hora, Rožmberk nad Vltavou, Veveří, Hradec nad Moravicí, Bezděz a Bouzov. Devátý ročník největšího tuzemského festivalu na českých a moravských hradech nabízí na své první zastávce na hradě Točník koncerty Tomáše Kluse, Anety Langerové a kapel No Name, Monkey Business, Mandrage, Wohnout, Vypsaná fixa nebo Portless a dalších hudebníků. Program na Točníku zahájí MIG 21 nebo Mňága a Žďorp.

V sobotu 12. července se dění přesune do nového areálu na louky přímo v podhradí Točníku, kde na dvou velkých pódiích vystoupí třináct hudebních kapel a interpretů a první festivalový víkend uzavřou Kryštof, Iné kafe a Monkey Business. „Festival se postupně výrazně rozrostl, proto v letošním roce na Točníku a na Švihově přesouváme festivalový areál o kousek dál tak, aby vznikly větší prostory, kde se návštěvníci nebudou tlačit. Věřím, že to diváci ocení,“ říká organizátor festivalu Michal Šesták. Další hradní zastávkou pak bude 19. a 20. července hrad Švihov.

Projekt Hrady CZ, který v roce 2005 zahájil svou existenci první částí na hradech v Čechách, o pět let později organizátoři rozšířili letní hudební turné po hradech také na Moravu, zahrnuje dohromady vždy dvoudenní hudební program v blízkosti pěti českých hradů v pěti českých regionech, na Moravě jde o tři různé lokality ve třech moravských krajích. Hrady CZ tak v průběhu letní festivalové sezony umožňují hudebním fanouškům v různých regionech vychutnat si to nejlepší, co nabízí česká i slovenská hudební scéna.

  • Hrady CZ / Točník zdroj: Hrady CZ
  • Hrady CZ / Švihov zdroj: Hrady CZ

Páteční program festivalu začíná vždy v podvečer a často se odehrává přímo v prostorách hradu na jednom pódiu, součástí je také karneval v maskách spojený s tombolou o ceny. Sobotní program se koná většinou v podhradí v blízkosti hradu, kde se staví velké festivalové areály pro tisíce lidí se dvěma hudebními pódii.

Festivalové areály otevřou své brány v sobotu vždy v půl jedenácté dopoledne, první interpreti začnou hrát vždy od půl dvanácté. V programu dalších letošních hradních zastávek se návštěvníci můžou těšit také například na koncerty kapel Pražský výběr, Nightwork, Skyline, nedávno oceněných Zrní a dalších hudebních skupin či interpretů Davida Kollera nebo Rytmuse.

  • Hrady CZ / Kunětická hora zdroj: Hrady CZ
  • Festival Hrady.CZ na Bouzově zdroj: Hrady.CZ

Kromě hudby organizátoři návštěvníkům festivalu Hrady CZ umožňují poznat atraktivní místa v České republice a navštívit jednotlivé historické památky, a to i jejich prohlídkové trasy, protože vstupné na ně je zahrnuto v ceně festivalové vstupenky. Letitá spolupráce s projektem Kolo pro život přináší návštěvníkům také příležitost přijet na festival na kole a na místě konání festivalu využít úschovny kol. Stejně jako v minulých letech i letos pokračuje spolupráce s Národním památkovým ústavem.