Dánský rok 1864 v Česku pomalu končí

Praha - Poslední natáčecí dny v Česku má před sebou štáb dánského historického seriálu 1864, který je zatím největší investicí v dějinách dánské televizní produkce. V Česku Dánové utratí zhruba čtvrt miliardy korun. Vznikající seriál tak navazuje na úspěšnou tradici dánsko-českých koprodukcí, ve které vznikla minulý rok i na Oscara nominovaná Královská aféra.

Pro rekonstrukci bitvy u Dybbølu roku 1864 zvolili filmaři vojenský prostor v Milovicích, kde natočili tuto zásadní historickou událost, v níž Dánsko ztratilo víc než třetinu své tehdejší rozlohy ve prospěch Pruska. Jako další kulisy jim posloužilo oblíbené Národní muzeum, jehož interiér se již objevil v několika zahraničních filmech včetně Casina Royale s agentem 007.

Seriál obsahuje mnoho davových scén, ve kterých bylo najednou potřeba až šest set komparzistů, pro které vytvořila návrhy kostýmní výtvarnice Manon. „Celkem máme kolem šesti set uniforem, které jsme všechny museli ušít, protože už neexistují. Tady v Praze mám kolem dvacítky asistentů. V Dánsku by něco takového bylo nerealizovatelné,“ upozornila Manom, která v Česku natáčí už čtvrtý film. Naposledy to byla právě Královská aféra.

Vedle nižších nákladů táhne do Česka Dány hlavně profesionalita českých štábů. Sto dvacet Dánů tak v seriálu doplňuje na place 175 českých profesionálů. Dosud největší a nejnákladnější dánský projekt, který zahrnuje celovečerní hraný film a osmidílný televizní seriál, bude mít v dánské televizi premiéru na podzim příštího roku, celovečerní film vstoupí do mezinárodní filmové distribuce o rok později.

  • 1864 zdroj: MISAFILM
  • 1864 zdroj: MISAFILM

Projekt vzniká v koprodukci Dánské veřejnoprávní televize DR. Režie se ujal uznávaný dánský scenárista a režisér Ole Bornedal (Noční hlídač z roku 1994, Dina, Tak trochu jiná love story, Záskok). Podle něj není snímek 1864 válečným filmem. „Je to příběh země, oblasti a lidí, jejichž život byl po generace ovlivněn absurdními politickými zájmy a rozhodnutími, groteskními komplikacemi a lidskými oběťmi, které pronikly do duše této země a celé severní Evropy,“ uvedl Bornedal.

Dále se na financování podílejí TV2 Norsko, TV4 Švédsko, ZDF, Arte a Česká televize a Sirena Film. 1864 je také jedním z projektů, který loni získal pobídku v rámci Programu podpory filmového průmyslu České republiky.

Končí natáčení dánského seriálu (zdroj: ČT24)
Vydáno pod