Pod Palmovkou si kvůli povodním zahrají až příští rok

Praha – Letošní záplavy poničily Divadlo Pod Palmovkou natolik, že se nejspíš otevře až v příštím roce. Během celé doby, kdy divadlo zůstane zavřené, budou probíhat opravy. Město Praha, které je zřizovatelem této scény, by navíc chtělo využít situace a divadlo proti budoucím povodním lépe ochránit.

Končící ředitel Petr Kracik sice navrhoval variantu, kdy by se do divadla mohl vrátit život o něco dříve. Jak se zdá, jeho představy se ale nevyplní dříve než v roce 2014. „Chtěl využít popovodňové situace, kdy není třeba uspořádat výběrové řízení a není potřeba stavební povolení. Bylo by možné opravit poškozenou techniku a nechat ji v místě, kde byla. Město se ale nechce smířit s tím, že při každé povodni vznikne třicetimilionová škoda,“ vysvětlil radní pro kulturu Václav Novotný. 

Praha by ráda přesunula technické zázemí divadla do vyšších pater, kde by na něj voda tak snadno nedosáhla. Argumentuje totiž tím, že povodně mohou přijít kdykoliv, a nevyplatí se proto opravovat budovu za stávajících podmínek. Celou věc však musí doprovázet žádost o stavební povolení a následné výběrové řízení. Z těchto časových důvodů se tedy odhaduje, že by se Pod Palmovkou mohlo začít hrát nejdřív od ledna příštího roku. 

„Nechal jsem udělat studii, kam by ji (techniku) bylo možné přemístit. Spustit tuhle přestavbu ale znamená půl roku obíhání úředníků. Proto než se to připraví, přišla mi vhodnější provizorní varianta, která by stála přibližně tři miliony korun z pojistky, a přitom se bude moci od října hrát. Od května příštího roku by se pak začalo pracovat na přemístění technologií,“ popsal Kracik svou vizi. 

Ke konci srpna ho ale beztak vystřídá nový ředitel Michal Lang, který se k tématu nechtěl vyjádřit. Nevyloučil ale, že by se scéna přesunula na jiné místo. 

Vydáno pod