Déčkem bude provázet velkoformátová filmová hudba

Praha - Nově vznikající dětská televize ČT :D je prvním kanálem v novodobé historii České televize, který bude mít svou vlastní orchestrální hudbu. Autorem hudby, kterou děti uslyší v podobě upoutávek, předělů a znělek, je skladatel Tadeáš Věrčák, orchestrace byla svěřena mladému dirigentovi Janu Kučerovi. Z originálních nahrávek skladeb, které realizuje vynikající padesátičlenné hudební těleso, Epoque Orchestra, pak vzejde kompletní hudební výbava pro ČT :D, a to včetně aranží pro pozdější práci.

„Program ČT :D připravujeme s maximální péčí a do nejmenších detailů. Soustředíme se proto nejen na program či jednotlivé pořady, ale i na propracovanou grafickou a hudební stránku kanálu. Naše děti si pozornost určitě zaslouží,“ prohlásil v počátcích příprav výkonný ředitel ČT :D Petr Koliha.

Jedinečnost postupu při tvorbě hudební složky vyzdvihuje šéfproducent David Cynk: „Nahrávat hudební výbavu televizního kanálu s pomocí mnohačlenného orchestrálního tělesa je pro televizní kanál dnes neobvyklé. Hudební složky pro zvukový obal televizních stanic se zpravidla komponují a nahrávají jednodušším studiovým nebo jen elektronickým způsobem.“

Autorem hudby pro dětskou televizi je skladatel Tadeáš Věrčák (1971), donedávna uznávaný a vyhledávaný rockový kytarista, jenž ovšem živé vystupování vyměnil za komponování hudby. Je autorem scénické hudby jak televizní (např. Soukromé pasti, Dokonalý svět, Jseš mrtvej, tak nebreč!), tak i filmové, (Lištičky nebo René či Katka Heleny Třeštíkové).

„Je důležité si uvědomit, že dnešní děti jsou od malička vychovávané na hollywoodské produkci, kde k dětským filmům standardně vzniká fantastická hudba, s živým symfonickým orchestrem za milión dolarů. Pro děti je to vlastně standard, součást jejich života. Řekli jsme si, že je načase jít touto cestou. Orchestrální hudba umožňuje vyjádření jakýchkoli emocí, smutek, radost, melancholii. Je to mnohem hravější a živější než práce se syntetizátory. Děti si skutečně zaslouží nefalšované krásné věci a esteticky zvukově nejkrásněji zní symfonický orchestr, pro svoji širokou škálu, kterou nabízí. Nám tady hraje reggae, dechovku, kabaretní hudbu i velkoformátovou jakoby filmovou muziku a další žánry,“ podotkl k zadání Věrčák.

Žánrovou pestrost si pochvaloval i autor orchestrace a instrumentace Jan Kučera. „Je to radostná práce. Jednotlivá témata varírujeme na padesát způsobů. Verzí je asi osmdesát, což je, podle mého názoru, dost velká zásoba,“ chválil si spolupráci Kučera, který dále prozradil, že některé variace vznikaly na animované předěly, které pochopitelně ovlivnily výsledný zvuk. „Velmi mě tato práce těšila, protože konečně po tom balastu syntetizátorů, který je všude, budou moci děti slyšet, jak například zní skutečná flétna. Tady najednou znějí krásné, živé nástroje a doufám, že se to bude líbit nejen dětem,“ dodal Jan Kučera.

„Díky vzniku orchestrální nahrávky bude Déčko dětem znít opravdověji, plněji a bude je rovněž zábavně vzdělávat. I tímto, v našich končinách velmi ojedinělým způsobem, chceme zdůraznit význam uvedení nové televize zaměřené jen na děti,“ říká vedoucí selfpromotion a grafiky Denisa Kollárová.