Benátskou noc rozhicuje Žbirka, ochladí Nightwish

Liberec - I když rosničky hlásí tropy, v areálu Vesec u Liberce přituhuje. Ze severu sem míří hned několik kapel, včetně finských Nightwish. O Benátské noci (25. – 28. 7.) jim společnost budou dělat desítky českých a slovenských kapel a interpretů. Hudební festival letos zahájí symfonický koncert Miro Žbirky.

Do programu 21. ročníku se vešlo na sedmdesát účinkujících, z toho pět zahraničních. Jako prvního budou mít návštěvníci možnost slyšet Mekyho Žbirku, který si pro Benátskou noc ušetřil své jediné letošní vystoupení v Česku se symfonickým orchestrem. Konkrétně s Moravskou filharmonií Olomouc, která ho doprovázela loni v listopadu při narozeninovém koncertě v pražské O2 areně.

„Přijedeme se stejným programem, moc často jsme ho neuváděli. Koncert ale bude mít ještě skvělý rozjezd s kapelou,“ prozradil Žbirka. Zazní hity jako Balada o poľných vtákoch nebo Atlantida. „V podstatě všechny ty zásadní skladby, o kterých si myslím, že dobře vyzní se symfonickým orchestrem,“ poznamenal Žbirka.

„V pátek večer se můžete těšit například na švédskou skupinu Sabaton, finské Sunrise Avenue, z českých kapel na Harlej či Alkehol. V sobotu vystoupí hlavní hvězda letošního ročníku, finská skupina Nightwish, která se u nás poprvé představí s novou zpěvačkou. V neděli zakončí festival Pražský výběr,“ upozornil na další program ředitel přehlídky Pavel Mikez.

V areálu Vesec se Benátská noc poprvé odehrávala loni, přestěhování po dvaceti letech existence festivalu Mikez nelituje. „Sice jsme se přestěhovali z Malé skály, z krásného prostředí, které už nám bylo malé, nicméně si myslím, že jsme našli druhé krásné prostředí - je také v přírodě a zároveň splňuje všechny naše požadavky,“ tvrdí.

Upozornil, že kromě hudebního programu návštěvníky také čekají autogramiády vystupujících a doprovodné adrenalinové akce. Připraveni jsou prý organizátoři i na tropické teploty, které předpovědi slibují na víkend. „Na ochlazení máme k dispozici takové větráky, které tvoří mlhu, případně budou lidi skrápět hasiči,“ přislíbil.