Druhý den LFŠ: Studenti na start, běžíme maraton

Uherské Hradiště – Druhým dnem pokračuje v Uherském Hradišti největší nesoutěžní přehlídka filmů v České republice. Završením sobotního programu Letní filmové školy (LFŠ) je Studentský maraton. Tříhodinové promítání nabídne divákům ty nejlepší studentské snímky, které v Česku a Slovensku vznikly v uplynulých dvou letech.

Sobotní program je nabitý od samého rána. Už ráno se pro zájemce otevřely brány kina Hvězda a Slováckého divadla, kde se představily snímky ze sekcí Fokus Portugalsko a Zlatá éra Hollywoodu.

V rámci české tvorby je jedním z očekávaných snímků Strach od režiséra Martina Krejčího. Příběh se inspiroval skutečnou událostí – výmyslem patnáctiletého mladíka o brutálním útoku Romů, po kterém s vážnými zraněními skončil v nemocnici. Zdánlivě malá lež rozpoutala v do té doby poklidné Břeclavi obrovskou vlnu protiromských nálad. Komorní drama režisér vypráví se stylovou osobitostí.

„Studenti“ LFŠ mohou v sobotu zajít na lekci filmu podle významného srbského režiséra Gorana Paskaljeviče nebo na výstavu fotografií jedné z ikon českého a československého filmu, režiséra Vojtěcha Jasného. Umělec vystavuje svoji dosud neznámou fotografickou tvorbu, které vznikala postupně od 40. let minulého století. Fotoaparát Vojtěcha Jasného zachycoval obličej slavného režiséra i jeho přátel, ale také města, krajinu nebo natáčení jeho filmů. Vernisáž začíná v 16 hodin ve Slováckém muzeu.

Letní filmová škola toho ale nabízí mnohem víc, podrobný předhled najdete na webu LFŠ.

Do Uherského Hradiště v sobotu zavítá i režisér Jan Hřebejk a scénarista Petr Jarchovský se svým nejnovějším filmem Líbánky. Závěr volné trilogie o temných rodinných tajemstvích, do které patří také Kawasakiho růže a Nevinnost, uvedou v 17 hodin v kině Hvězda.

Studentský maraton = tři hodiny neotřelých snímků

Vůbec poprvé nabídne LFŠ ve spolupráci s novým kulturním programem ČT art maraton nejlepších studentských snímků. Během tří hodin se svými filmy představí současní studenti FAMU, Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně, VŠMO Písek a dalších uměleckých škol.

„Na uměleckých školách vzniká ročně kolem pěti set snímků. Jsou žánrově pestré, osvobozené od omezení, se kterými se musí vyrovnávat profesionální filmaři, a přestože nemají zdaleka takové rozpočty, mohou být i hvězdně obsazené. Sobotní maraton pořádaný v rámci Letní filmové školy Uherské Hradiště bude se šestnácti filmy jen menší, byť výživnou ochutnávkou toho, co ČT art nabídne od září každý měsíc v pořadu Průvan,“ řekl výkonný ředitel ČT art Tomáš Motl.

Studentský maraton spojí různé žánry, techniky i druhy filmové tvorby. „Mezi promítanými snímky se objeví například komedie z fast foodu od Marka Ciccottiho, která byla letos nominována na Cenu Magnesia za nejlepší studentský film roku,“ prozradil mediální analytik České televize Milan Kruml.

Mládí do Průvanu!

Měsíčník Průvan nabídne krátkometrážní studentské snímky, na které naváže diskuze se zkušenějším filmařem. Pořad bude moderovat herečka Johana Švarcová a Jan Kalivoda. „Mě na pořadu nejvíce zajímají konfrontace raného díla osvědčených umělců se studentským filmem a nacházení paralel mezi nimi,“ přiznala Švarcová.

Průvan vysílání ČT art zakončuje, proto tvůrci počítají s tím, že stopáž pořadu se může z plánované hodiny natáhnout – klidně i na dvojnásobek. Průvan plus pak divákům nabídne celé studentské snímky, často i takové, které nesplňují krátkometrážní limit. „Pokud se objeví filmy, které stojí za to promítnout v hlavním vysílacím čase, rád tak učiním,“ přislíbil výkonný ředitel ČT art Tomáš Motl.

Snímky se budou promítat přímo na Masarykově náměstí v Uherském Hradišti, příležitost shlédnout je dostanou i diváci ČT2. Komponované vysílání, kterým milovníky filmu provede moderátorka ČT Jolka Krásná se svými hosty, začíná ve 22 hodin.