Filmoví fajnšmekři, vaše kino se jmenuje ČT art

Představte si biograf, kde promítají dobré filmy a navíc v originále (jakkoli český dabing umí být i povedený), kde pondělky jsou zase slovenské, kde animace neznamená jen večerníčky, kde je přístupno i pro filmové mládí a kde slovo „televize“ vedle slova „film“ nezní méněcenně. Pokud byste si do takového kina koupili lístek, měla by se vám ČT art líbit. Promítat začíná 31. srpna.

Hned na úvod je třeba říct, že ani dokumenty ani hrané artové filmy nezmizí z druhého programu, kam si na ně diváci navykli chodit. Dál budou na Dvojce potkávat například Velikány filmu, na kulturním kanále je ale doplní nabídka nedělního Kina art, které těží ze zásob Filmových klubů a na rozdíl od zmíněného cyklu se zaměří především na současnou kinematografii.

Podzim bude patřit „filmovým vavřínům“, tedy snímkům oceněným na festivalech, většinu z nich ČT art odvysílá v televizní premiéře a, což jistě mnohé potěší, v originálním znění s titulky! "Diváci například uvidí íránský film Rozchod Nadera a Simin, snímek bratrů Dardenneových Kluk na kole, Další rok britského režiséra Mikea Leigho, dánsko-švédské drama Lepší svět (z dílny Susanne Bierové). Dokumentem Dva ve vlně doplněným filmem Bláznivý Petříček připomeneme dvě výrazné osobnosti nejen francouzského filmu: Jeana-Luca Godarda a Francoise Truffauta," prozradila konkrétní tituly Alena Poledňáková-Blahošová, vedoucí dramaturgyně Centra převzatých pořadů.

Filmové lahůdky ale nevznikají jenom pro kina a festivaly, co nabídnout má i televize - a televizní tvorbu ČT art opomíjet nechce. Naopak, chce jí dopřát zasloužený prostor. „Je s podivem, jak málo se tuzemské televize věnují jednomu z nejvýznamnějších mediálních fenoménů spojených s moderní společností – totiž televizi,“ říká v této souvislosti mediální analytik ČT Milan Kruml. ČT art by ráda postihla, co všechno televize v současnosti představuje. 

Souhrnným oknem televizního dění bude středeční magazín Monoskop. Jednou za čtrnáct dní předloží divákům zajímavé novinky, trendy i nové televizní formáty, to vše doplněné o komentáře mediálních odborníků. „Úvodní díly se budou věnovat například interaktivní televizi, videoklipu, dokonce i tomu, proč jsou stále tak populární seriály z lékařského prostředí,“ upřesnil Kruml. Součástí Monoskopu má být i odlehčenější rubrika inspirovaná pořadem BBC Perfect Night In.

BBC je pro ČT art i zdrojem dobré hrané televizní tvorby, na obrazovce se tak objeví například nejnovější zpracování Shakespearových her Richard II., Jindřich IV. a Jindřich V., které BBC uvedla pod souhrnným názvem The Hollow Crown. ČT art se zaměří na televizní tvorbu tuzemskou i světovou, současnou i minulou. Kupříkladu pokud patříte k pamětníkům (už je to tak) bratislavských pondělků a v programu je postrádáte, můžete se těšit na jejich návrat. Slovenské okno, které pro podzimní vysílání připravilo cyklus na motivy děl světové i slovenské literatury Nesmrtelní, se otevírá třikrát měsíčně.

Zbývající pondělí, tedy jednou za měsíc, provětrá ČT art v pořadu Průvan studentskou tvorbu - začínajících režisérů i těch už ostřílených.

Je třeba upozornit, že vlastní prostor si na ČT art uhájila dokumentární tvorba, Perly českého dokumentu můžete sesbírat ve čtvrtek. "Představíme autorské dokumenty Jana Špáty, Heleny Třeštíkové, Víta Janečka nebo Olgy Špátové, jejímž Největším přáním startujeme," prozradil výkonný ředitel ČT art Tomáš Motl.

Největší přání
Zdroj: ČT24/Aerofilms

Outsiderskou pozici opustí animovaná tvorba. Ta je až na výjimky většinou zkrouhnuta na dětské pořady, úterní Animace Story ale dokáže, že animované mohou být tituly všech možných žánrů. "Představí snímky uznávaných autorů jako Adama Elliota (Mary a Max), Sylvaina Chometa (Iluzionista) a Niny Paley (Síta zpívá blues), které hojně sbíraly vavříny na filmových festivalech i různé výroční ceny. Současně se zaměří také na formálně vizionářské žánrové projekty typu Americký pop, Final Fantasy: Esence života nebo Temný obraz, které posouvaly technologické možnosti středního proudu animované tvorby," přislíbil dramaturg Jiří Flígl.

A o veškerém filmovém dění bude na ČT art informovat už známý týdeník Film (toho času) 2013, moderovaný Jolkou Krásnou. 

FILM A TV NA ČT art

  • Studentský Průvan / Slovenské okno (pondělí 23:30–01:30, 1x měsíčně Průvan, 3x měsíčně Slovenské okno)
  • Animace Story (úterý 23:30–01:00)
  • Monoskop (středa 20:25–21:20, jednou za měsíc)
  • Perly českého dokumentu (čtvrtek 20:25–21:30)
  • Film 2013 (pátek 21:30–22:00)
  • Kino Art (neděle 20:55–22:30)