Ani muž, ani žena. Transgender Me jako předehra k Prague Pride

Praha - V evropském kontextu se začíná o transsexualitě a transgender identitě hovořit zejména až od druhé poloviny dvacátého století. V jiných světových kulturách má však genderová různost a existence třetího pohlaví svou dlouhou tradici. Jak se v různých kulturách, časech a prostředích měnilo vnímání odlišné pohlavní identity, chce přiblížit výstava Transgender Me. Začala v pondělí v Národní technické knihovně a pořádá ji festival Prague Pride.

Výstava ukazuje, že transgender pozice není jenom aktuální záležitostí módy. Uzavřená skupina indických hidžrů kupříkladu klade sama základní kámen svých předchůdkyň již do slavného eposu Rámájana. Hidžrové jsou příslušníci náboženské sekty transsexuálů, transvestitů či eunuchů, dodnes podstupují rituální kastraci, která je obřadem znovuzrození.

Ve jménu své bohyně pak hidžry udělují požehnání při svatbách či narození dětí. Nejsilnější pozice ve společnosti se dočkaly za nadvlády dynastie Mughalů (v 16. až 19. století), kdy zastávaly významné funkce u královského dvora.

Podobně významné postavení měly také takzvané Two-Spirit osoby mezi původními severoamerickými obyvateli. Ti věřili, že pro komunikaci s duchy je nezbytný ženský i mužský prvek. Právě Two-Spirit osoby ztělesňovaly obojí princip, a tak se často stávaly šamany.

Afrika nebo nordická mytologie

Obě dvě skupiny ale dostihla vlna perzekucí, která přišla spolu s kolonizátory. Proto jsou v dnešní době, pod vlivem několikasetleté křesťanské civilizace, i tyto dříve velmi vážené skupiny oběťmi násilných činů a diskriminace.

Výstava Transgender Me představuje dokumentární fotografie a portréty zobrazující hidžry (český umělec a kurátor celé výstavy Lukáš Houdek), Two-Spirit osoby (americký fotograf Michael Dvorak) nebo transgender osoby žijící v několika afrických zemích (jihoafrická fotografka Zanele Muholiová).

Ukazuje ale i odraz tématu v dalších kontextech, jako například v nordických mytologiích (dánský fotograf Albert Grondahl) nebo v religiozitě primitivních společenství (slovenský umělec Maroš Rovňák). Svou vlastní subkulturu již od roku 1989 vytváří německá dvojice Eva & Adele, jejichž život je nikdy nekončící performancí.

  • Ve čtvrtek 15. srpna uzavře výstavu doprovodný program, během kterého budou mít návštěvníci možnost diskutovat s indickou aktivistkou Abhinou Aher, příslušnicí komunity hidžrů, nebo Richardem LaFortunem, aktivistou a příslušníkem severoamerických původních obyvatel identifikujícím se jako Two Spirit. Program také v průběhu stejného večera nabídne performance německého umělce Océana LeRoye.

TRANSGENDER ME / 29. července až 16. srpna / Galerie NTK / kurátory výstavy jsou Lukáš Houdek a Michelle Siml / otevřeno pondělí až pátek 10:00 až 18:00, v sobotu 14:00 až 18:00 / vstup zdarma / další info na webu NTK nebo Prague Pride.