Krobot poprvé jako filmový režisér. Natáčí Díru u Hanušovic

Jesenicko - Díra u Hanušovic je film, který v těchto dnech natáčí na Jesenicku Miroslav Krobot. Divadelní režisér, dramatik a herec poprvé v životě stanul za kamerou. Scénář ke svému režijnímu debutu napsal společně se spolužákem z gymnázia, dnes psychologem Lubomírem Smékalem. Hlavní roli Maruny, která se na chudé vesnici snaží najít toho pravého muže, hraje Tatiana Vilhelmová.

Miroslav Krobot, známý především jako šéf oceňovaného pražského Dejvického divadla, ale v posledních letech také populární jako herec z filmů Okresní přebor, Alois Nebel nebo Revival, režíruje svůj první celovečerní film.

  • „Nejsem filmově vzdělaný, takže to trošku kombinuji s divadelními postupy, ale zase nějakou zkušenost mám jako herec, takže snad to dáme dohromady,“ říká režisér.

Jde o příběh mladé ženy, která namísto zamýšlené kariéry učitelky vede hospodu na malé vesnici, v níž se scházejí všichni místní obyvatelé. Hlavní hrdinka Maruna (Tatiana Vilhelmová) žije na statku s mladší sestrou Jarunou (Lenka Krobotová) a autoritativní matkou (Johanna Tesařová) a mezi několika místními muži hledá životního partnera.

Aki Kaurismäki nebo dílo bratří Mrštíků

Děj je zasazen do horské vesnice Vikantice v Jeseníkách, jedné z nejchudších obcí u nás. Z prostředí Jeseníků pocházejí i oba autoři scénáře Krobot a Smékal, což při jeho psaní využili. „V podstatě se jedná o příběhy několika lidí z jedné vesnice, které se různě prolínají a sbíhají,“ říká spoluautor scénáře Lubomír Smékal. Krobot do filmu obsadil převážně takové herce, které dobře zná ze spolupráce na divadle. Ve filmu tak dále hrají Ivan Trojan, Jaroslav Plesl, David Novotný, Lukáš Latinák, Hynek Čermák nebo Simona Babčáková.

Tatiana Vilhelmová
Zdroj: Dušan Tománek/Martina Reková

„Náš film má několik inspirací. Například poetiku a vnitřní humor Akiho Kaurismäkiho nebo bratří Coenů, ale nechali jsme se inspirovat i dílem bratří Mrštíků,“ říká režisér a spoluautor scénáře Miroslav Krobot. Svého dlouholetého přítele původně Krobot oslovil kvůli scénáři o stalkingu, ale postupem času z toho vznikla právě Díra u Hanušovic.

Odlišnost profesí režiséra a psychologa pomáhala tvůrcům při psaní rolí a poskytla širší škálu pohledů na situace a příběhy postav. „Důležité však bylo, že jsme se sešli nad tématem, které bylo nám oběma hodně blízké, a že jsme se zase bavili. Příběh filmu odpovídá našemu vnímání doby, atmosféře ve společnosti, kdy lidé často ztrácejí pocit, že mohou sami něco ovlivnit místo toho, aby se pokusili o změnu,“ říká Lubomír Smékal.

Respekt k těm, co zůstávají

Oba scenáristé se o svém filmovém debutu vyjadřují jako o filmu, v němž platí, že kdo uteče včas, ten vyhraje. I proto je Díra u Hanušovic výrazem respektu k těm, co zůstávají. „Co se týče žánru, napadá nás existenciálně laděná černá komedie, což je dostatečně nesrozumitelné, takže by to mohlo sedět,“ shodují se oba tvůrci.

Miroslav Krobot a Johanna Tesařová
Zdroj: Dušan Tománek/Martina Reková

Producentem filmu je Ondřej Zima ze společnosti Evolution Films, která produkovala například snímek František je děvkař nebo vyrobila úspěšný hraný seriál Okresní přebor. Koproducentem filmu je ostravské studio České televize.

„Krobotův filmový debut se nejen dějově, ale i realizačně odehrává v prostředí zapadlé vesnice na Jesenicku. Je tedy více než logické, že vstup České televize do tohoto projektu je spojen s jejím ostravským studiem,“ říká kreativní producentka ČT Kateřina Ondřejková.

Filmaři budou ve Vikanticích natáčet ještě více než měsíc. Snímek Díra u Hanušovic pak půjde do českých kin v roce 2014.

Režisérský filmový debut Miroslava Krobota (zdroj: ČT24)