Fajt zatím zůstává. Balvín o řediteli Národní galerie nerozhodl

Praha - Ministr Jiří Balvín o řediteli Národní galerie zatím nerozhodl, s Jiřím Fajtem se setká ještě v příštích dnech a nechá si předložit jeho koncepci vedení NG. „Pan ministr ode mě dostane koncepční materiál, který neměl k dispozici a který jsem připravoval už na první veřejné výběrové řození v roce 2010. K tomu přičiním pár aktuálních poznámek z dnešní perspektivy,“ uvedl Fajt pro Českou televizi. Dále zdůraznil, že dalšího případného výběrového řízení se již účastnit nebude.

Ministr Balvín uvedl, že chce v každém případě dodržet původně stanovený termín nástupu nového ředitele Národní galerie v Praze, tedy 1. září. Zda ponechá ve funkci Fajta, jehož jmenovala Balvínova předchůdkyně Alena Hanáková v demisi, nebo bude vybírat jiného kandidáta ve výběrovém řízení, není zřejmé.

Není však pravděpodobné, že lze takový konkurz uskutečnit ve zmíněném termínu. Fajt opět uvedl, že do dalšího případného výběrového řízení by se již nepřihlásil.

Po čtvrtečním odvolání nastupujícího ředitele Národního divadla Jana Buriana se zdálo, že také v případě NG bude Balvín požadovat otevřené výběrové řízení. Jeho absencí argumentoval při odvolání Buriana. Po bouřlivé reakci ze strany odborníků, umělců i politiků a po intervenci předsedy vlády Buriana raději znovu jmenoval do funkce.

Fajt se účastnil již dvou konkurzů

Fajt o víkendu představí Balvínovi svou koncepci vedení a rozvoje NG, která je verzí jeho práce, s níž zvítězil v dřívějším výběrovém řízené na toto místo. Fajt se zúčastnil již dvou konkurzů na generálního ředitele NG v letech 2010 a 2011. V dubnu 2010 jej výběrová komise doporučila do čela NG jmenovat, exministr úřednické vlády Václav Riedlbauch ale nechal definitivní rozhodnutí o nástupci Milana Knížáka na dalším ministrovi, kterému jen doporučil trojici finalistů.

Bývalý ministr Jiří Besser (TOP 09) pak vyhlásil nové výběrové řízení, z něhož vzešel ekonom Vladimír Rösel. Letos jej z funkce odvolala ministryně Hanáková, která pak Fajta navzdory varování odborníků jmenovala v době, kdy už byla koaliční vláda v demisi.

Rozhovor s Jiřím Fajtem (zdroj: ČT24)