Burian před nástupem do čela ND zadal audit. Prokázal špatné hospodaření

Praha – Odvolaný a znovu jmenovaný ředitel Národního divadla v Praze Jan Burian přišel vzápětí po rošádách s jeho výkonem funkce s pozoruhodným prohlášením, podle něj ukázal vnitřní audit na špatné hospodaření se státními prostředky. K chybám mohlo dojít třeba v oblasti odměn, při povinných odvodech zdravotního a sociálního pojištění nebo placení zálohy na daň z příjmů. Nezávislou hloubkovou kontrolu první české scény před svým nástupem zadal Burian a předchozí vedení ministerstva kultury. Burian mimo jiné podotkl, že auditoři považují průběžnou kontrolu z ministerstva kultury za nedostatečnou, neřídí prý divadlo tam, kde by mělo.

Bližší informace hodlá Burian podat v nadcházejících dnech, zároveň chce se zřizovatelem řešit další postup. Už bývalá ministryně kultury Alena Hanáková (TOP 09 a STAN) před odchodem ze své funkce Buriana pověřila, aby problémy řešil a některé bezodkladně. Ministrovi kultury Jiřímu Balvínovi o situaci v divadle řekl Burian dnes poté, co ho znovu jmenoval do funkce.

Burian chystá v pondělí kvůli auditu několik opatření. „Systém odměňování kombinuje využívání autorského zákona a pracovního poměru, což ne vždy je v souladu s českými právními předpisy. Z toho plynou nějaké povinnosti z hlediska odvodu daní zdravotního a sociálního pojištění, tam také není všechno v pořádku. V některých případech jsou to snadno odstranitelné chyby,“ uvedl ředitel divadla.

Tím ale došlo k porušení zákoníku práce. V odměňování má jít o systémovou a právní chybu, kterou lze najít napříč všemi soubory. Aby se případné ztráty ve mzdách kompenzovaly, navýšilo ministerstvo minulý týden Národnímu divadlu rozpočet na mzdy o 50 milionů korun. ND celkem hospodaří s téměř jednou miliardou korun, z toho 590 milionů dostává od zřizovatele.

Také některá ustanovení ze strany kolektivní smlouvy jsou prý v rozporu s českými právními předpisy. Modernizaci vyžaduje i oblast investic. U ostatních problémů Burian zváží, zda z nich neplyne trestněprávní odpovědnost. Situace je podle něj vážná, a proto zatím nechce být konkrétní.

Události, komentáře o Národním divadle (zdroj: ČT24)