„Chtěl bych pokračovat ve focení mizejícího světa“

Praha - Snímky fotoreportéra Michala Novotného, jehož fotografie uspěly i v soutěži World Press Photo, jsou od prvního srpna vystaveny na Staroměstské radnici v Praze. Přehlídka se jmenuje Váš svět mýma očima a je výběrem několika souborů fotografií, které Novotný za 20 let vytvořil ve více než 60 zemích. „Kdysi dávno jsem seděl u CNN a když někde zachrastili zbraní, tak jsem se tam okamžitě snažil organizovat cestu. Ale posledních osm let se snažím vyjíždět na delší dobu do míst ne snad klidnějších, kde však není přetlak ostatních novinářů,“ vypráví Michal Novotný.

Novotný má i přes dvacítku cen z tuzemské fotožurnalistické soutěže Czech Press Photo, publikuje v prestižních světových časopisech a novinách. Výstava provede návštěvníky místy, kam by se samotní jen velmi těžko dostali. Potkají se s lidmi a kulturami, o nichž ani nemusejí vědět.

  • „Chtěl bych pokračovat ve focení mizejícího světa, u kterého mám obavu, že za chvíli už tu nebude. Teď se bude konat náboženská pouť chasidských Židů do malého města na Ukrajině, kam se jich sjede až patnáct tisíc,“ popisuje své současné plány Novotný.

Jeho fotografie zobrazují třeba Indii, kde Novotný fotil fascinující lidská shromáždění při hinduistických, buddhistických i muslimských svátcích nebo tradiční zápasy kuští, další snímky zachycují vyhánění démonů v africkém Kongu, dětskou práci v Bangladéši nebo dětské narkomany v ukrajinské Oděse.

Tento soubor vyvolal v samotné Ukrajině obrovské zděšení. Mnozí Ukrajinci neměli tušení, jak jejich děti na ulici žijí. „Většina dětí ze skupiny, která intravenózně užívala drogy, zemřela během roku, kdy jsem je fotil, na AIDS, tuberkulózu a další nemoci,“ říká o snímcích jejich autor. Soubor využívá často ve svých celosvětových kampaních UNICEF.

Podívejte se na rozhovor s Michalem Novotným:

Michal Novotný ve Studiu 6 (zdroj: ČT24)