Rusnok podržel Balvína: „Umělci nemohou klást ultimáta“

Praha - Premiér Jiří Rusnok neodvolá ministra kultury Jiřího Balvína na žádost šéfů baletu a činohry Národního divadla. Podle něj si umělci nemohou klást ultimáta. Umělečtí šéfové baletu a činohry Petr Zuska a Michal Dočekal dnes v otevřeném dopise vyzvali premiéra, aby Balvína okamžitě zbavil funkce. „Má okamžitě odejít ze své funkce. Míra nekompetence, s jakou to udělal, je absolutně neslučitelná s funkcí ministra kultury,“ uvedl pro ČT24 Zuska. Odvolání a následné znovupřijetí ředitele Národního divadla Jana Buriana dostalo podle umělců divadlo do složité situace. Burian k tomu řekl, že jde o jejich občanský postoj, který respektuje. Zároveň zveřejnil podmínky, za kterých ve funkci zůstane. Trvá mimo jiné na návratu uměleckého vedení.

„Pány umělce asi zklamu, protože si myslím, že nemůžeme takto fungovat ve státě, aby zaměstnanci - byť manažeři - jedné příspěvkové organizace, jednoho resortu, si prostě kladli ultimáta a odmítali pracovat nebo, já nevím, fungovat, aniž by byl odvolán podle jejich přání příslušný ministr,“ řekl Rusnok v Českém rozhlasu Radiožurnálu.

Podle premiéra by mohli v budoucnu protestovat i zaměstnanci jiných státních složek a požadovat pád členů vlády, kteří se jim znelíbí. Vyhrocená situace v Národním divadle vznikla po Balvínově manažerské chybě, přiznal všal Rusnok.

Ministr Balvín nečekaně odvolal Jana Buriana minulý týden ve čtvrtek, přesně v den, kdy nastoupil do funkce ředitele. Tímto ukvapeným a nesmyslným rozhodnutím uštědřil Národnímu divadlu podle Zusky a Dočekala další tvrdou a zbytečnou ránu pod pás, podobně jako někteří z jeho předchůdců v nedávné minulosti.

Šéfové uměleckých souborů proto požadují, aby resort kultury řídila silná erudovaná osobnost s prokazatelným zájmem a náležitou odpovědností k celé kulturní sféře.

„Bezdůvodně a nekompetentně“

„Píšeme, že vyjadřujeme svůj občanský postoj a to je na tom to nejpodstatnější. My už zažíváme tuto situaci přinejmenším potřetí, kdy byl naprosto bezdůvodně a nekompetentními ministry vyřazen ředitel Národního divadla,“ uvedl Dočekal. Za stejně nejasných důvodů byli bývalými ministry odvoláni i předešlí ředitelé Daniel Dvořák a Ondřej Černý.

„I když na základě vaší iniciativy byl hned následujícího dne pan Burian jmenován zpět do funkce, těch 24 předchozích hodin se pro umělecké vedení a mnoho dalších významných osobností divadla stalo v pravém slova smyslu poslední kapkou,“ napsali šéfové souborů Rusnokovi. Podle nich bude obtížné složitou situaci uvést personálně i emočně do původního stavu.

  • „Jako její občané a jako umělci její první scény vás, pane premiére, žádáme, abyste pana Jiřího Balvína z tohoto místa okamžitě odvolal. Je nutné, aby resort kultury byl řízen silnou erudovanou osobností s prokazatelným zájmem a náležitou odpovědností. A to zdaleka nejen k Národnímu divadlu, ale k celé české umělecké a kulturní sféře vůbec,“ prohlásili Dočekal a Zuska. Podle nich je zřejmé, že tato kauza je dalším příkladem růstu neprofesionality a personální krize ve společnosti.

Jan Burian zároveň zveřejnil podmínky svého setrvání ve funkci ředitele divadla. Mezi podmínkami je třeba to, že získá znovu kladné stanovisko expertní konkurzní komise i kladný názor garanční rady české první scény. S jejími členy se setká toto úterý. Bývalá ministryně kultury Alena Hanáková Buriana jmenovala letos v lednu na návrh této komise, v níž usedli například rektor AMU Jan Hančil, dramatik Milan Uhde a divadelní ředitelé Stanislav Moša a Jiří Šesták.

Jan Burian
Zdroj: ČTK/Roman Vondrouš

Mezi dalšími podmínkami, které Burian ministerstvu předložil, je dále požadavek, aby se rezignované umělecké vedení opět ujalo funkcí. To je zase podmíněno návratem umělců, kteří rovněž podali výpověď. K dnešku jich jsou více než dvě desítky. Někteří z nich přitom již oznámili, že se zpět do Národního divadla vrátit nechtějí.

  • „Upřímně řečeno, teď už mně osobně nejde o Národní divadlo, ale vůbec o politickou frontu, abych parafrázoval slova pana premiéra, protože mě už neuráží jenom to, jakým způsobem nová vláda nastoupila a jakým způsobem se projevuje, ale jakým způsobem se projevuje několik posledních vlád. Jak se chovají k občanům, kteří zde odvádějí daně… Politická fronta nenese odpovědnost, a proto nechci být členem instituce, kterou vláda spravuje,“ uvedl již dříve pro ČT herec Richard Krajčo, která svůj návrat do divadla podmiňuje rezignací ministra Balvína.

„Ministerstvo kultury uzná legitimitu uzavřeného výběrového řízení, které samo vyhlásilo a řádně ukončilo. Ministerstvo znovu potvrdí svoje rozhodnutí o ustanovení takzvané garanční rady ND, která bude obdobně jako správní rady zprostředkovávat komunikaci mezi ministerstvem a ND. Garanční rada bude s vedením ND projednávat strategická rozhodnutí. Ustavení garanční rady zaznamená ministerstvo do Statutu ND,“ píše dále mluvčí divadla Tomáš Staněk.

Další Burianovou podmínkou je to, že odborové organizace budou, v souladu s platnou legislativou, jednat výhradně s ředitelem ND, případně následně se smírčím orgánem či soudem. Nikoliv tedy s ministrem kultury, který pro ně není ze zákona jednajícím partnerem. Právě názorem odborů ministr Balvín zdůvodňoval, proč k odvolání ředitele ND 1. srpna přistoupil.

Ministerstvo kultury také nemá nad rámec zákonných povinností zřizovatele zasahovat do autonomie příspěvkové organizace ND a kompetencí jejího ředitele. Má připravit podmínky pro urychlenou transformaci české první scény ve vyhovující právní subjekt, vymínil si Burian. V nejbližších dnech chce Burian také zveřejnit podrobnosti z auditu, který ukázal, že se v ND v minulém období zřejmě špatně hospodařilo se státními penězi.