Zemřel jazzman George Duke

Los Angeles - Americký jazzman George Duke včera zemřel ve věku šedesáti sedmi let. Podle webu Radio Facts zprávu potvrdila bývalá zpěvačka kapely Supremes Scherrie Payneová. Slavný pianista a skladatel odešel rok po své ženě Corine. George Duke byl roku 2010 hostem pořadu Na plovárně, podívejte se na rozhovor.

„Právě jsem obdržela zdrcující a smutnou zprávu, že velký muzikant George Duke zemřel dnes večer v Nemocnici svatého Jana v Los Angeles. Je to rok poté, kdy 18. července odešla k Pánu Bohu jeho milovaná manželka a moje přítelkyně Corine. Prosím, modlete se za jeho syny Rasheeda a Johna,“ uvedla údajně Scherrie Payneová.

  • Duke v červenci dokončil nové album Dreamweaver, tedy Tkadlec snů, které natočil jako poctu své zesnulé manželce.

George Duke se narodil 12. ledna 1946 ve městě San Rafael v Kalifornii. Ve čtyřech letech ho matka vzala na koncert Duka Ellingtona, což mu změnilo život. „Nikdy na to nezapomenu, krémový oblek, řetízek, klobouk, dělal něco s rukama, já nevěděl co, byly mi čtyři, časem jsem pochopil, že hrál na piano. Bylo to jako kouzlo,“ vzpomínal Na plovárně Duke.

„Tehdy jsem se rozhodl, že chci být jako tenhle člověk,“ říkal Duke, který se brzy opravdu proslavil jako mistrovský hráč na klávesy, především díky desce s Jeanem-Lukem Pontym Experience with the George Duke Trio. Dále natočil desítky alb, mimo jiné s Frankem Zappou nebo Milesem Davisem.

Na plovárně - George Duke (zdroj: ČT24)