Drama o Bradleym Manningovi získalo britskou literární cenu

Londýn - Drama Velšského národního divadla o americkém vojínovi Bradleym Manningovi získalo ocenění v divadelní kategorii jedné z nejstarších britských literárních cen James Tait Black Prize. Hra Radikalizace Bradleyho Manninga je v současnosti k vidění na slavném Fringe festivalu ve skotském Edinburghu. „Doufáme, že ta fantastická pocta povzbudí více lidí, aby se na ni přišli podívat,“ říká oceněný autor Tim Price.

Edinburská univerzita uděluje literární ceny od roku 1919. Priceův kus vyhrál v konkurenci více než 180 divadelních her. Drama o Bradleym Manningovi je vůbec první divedelní hrou, která tradiční ocenění získala, neboť univerzita zavedla u James Tait Black Prize kategorii drama letos vůbec poprvé. Autor hry získal spolu s oceněním i 10 tisíc liber.

Hra zachycuje příběh Manningova života od dospívání ve Walesu až po vsazení do vazby v USA kvůli vyzrazení obrovského množství utajovaných dokumentů. Na serveru WikiLeaks zveřejnil celkem 470 tisíc bojových hlášení z irácké a afghánské války, 250 tisíc tajných depeší a mnoho dalších citlivých dokumentů.

Na konci července byl pak Manning shledán vinným z několika případů špionáže a krádeže, obvinění z nejzávažnějšího trestného činu napomáhání nepříteli ho ale soud zbavil. Podle právních expertů se tak sice vyhnul doživotí, ale přesto mu hrozí mnoho let vězení.

Velšské národní divadlo představení uvádí až do 25. srpna v rámci probíhajícího edinburského festivalu Fringe. Ten patří mezi nejslavnější kulturní akce světa.

Kdo je Bradley Manning

Bradley Manning se narodil roku 1987 v Crescentu v  Oklahomě. Jako dítě byl nadprůměrně inteligentní a většinu času trávil u otcova počítače. Svoji první internetovou stránku vytvořil v deseti letech. Po rozvodu rodičů odjel Manning s matkou do jejího rodného Walesu. V novém prostředí ale introvert drobného vzrůstu příliš nezapadl. Po návratu do USA v roce 2005 se živil jako programátor.

Bradley Manning přijíždí k soudu
Zdroj: ČTK/AP/Patrick Semansky

Na roku 2007 pak vstoupil do armády a sloužil jako analytik na základně USA u iráckého Bagdádu. Již během výcviku se prý u Manninga začaly projevovat psychické problémy, analytiků však byl v armádě nedostatek. Jeho právníci se jej snažili při procesu vykreslit také jako osamělého homosexuála, který ve své jednotce neměl žádné přátele.