Máte prostor v pohraničí? Plzeň 2015 chystá landart festival

Plzeň - Nový landartový festival má vzniknout jako součást projektu Plzně - Evropského hlavního města kultury pro rok 2015. „Nultý ročník festivalu Remind uspořádáme 6. až 7. září v Lomečku u Starého Klíčova, což je místo uprostřed krajiny se zatopeným lomem, které nyní funguje jako kulturní prostor, je tam potápěčská škola, konají se tam sochařská sympozia, koncerty,“ říká Petr Klement ze společnosti Plzeň 2015. Zároveň se již hledá prostor pro další ročníky. Vzorem by mohl být třeba portugalský ekologický festival Boom.

Pro další ročníky by se měl najít dosud zcela nevyužitý prostor v česko-německém pohraničí. Díky podpoře EU jsou k dispozici prostředky na kultivaci tohoto prostoru. Organizátoři proto vyzývají majitele nevyužívaných pozemků, aby se ozvali. Prostor má poskytnout zázemí nejen pro umělce, ale během celého roku by sloužil k workshopům a dalším aktivitám.

Organizátoři chtějí oživit třeba místo po některé ze zaniklých obcí, jichž jsou na Tachovsku stovky. Oblast totiž vážně utrpěla vývojem po druhé světové válce. Většina byla osídlena převážně německým obyvatelstvem a po odsunu sudetských Němců některé obce docela zanikly. Další vesnice zmizely kvůli blízkosti státní hranice.

Jako v Portugalsku

Nový kulturní prostor má pracovat na principu šetrného hospodářství. „Inspirací je pro nás celá řada, například portugalský festival Boom, na jehož první ročník přijelo 300 lidí, dnes jich tam jezdí 30 tisíc z celého světa,“ říká Petr Klement.

  • Festival Boom se koná v portugalském městě Idanha-a-Nova jednou za dva roky, naposledy minulé léto. Zahrnuje hudbu, výtvarné umění, videoart a divadla, včetně prolínání všech žánrů. První ročník se konal roku 1997 s důrazem především na elektronickou hudbu.

V současnosti je základním tématem Boomu hlavně trvalá udržitelnost. „Pracují na principu šetrného hospodářství, využívají například kompostovací toalety, získali i ocenění nejekologičtější festival na světě, 80 procent energie si zajišťují využitím přepáleného tuku z restaurací,“ říká ke vzorové akci Klement. Více o festivalu Boom najdete zde.

Nový festival tak nemá být jen hudební akcí, nýbrž má si klást otázky o životním prostředí a své bezprostřední okolí chce znovu přivést k tvůrčímu, aktivnímu životu. Lokalita by poskytla prostor pro pořádání trhů, pro pódia různých hudebních žánrů, pro sociální zázemí nebo pro relaxační pobyt, kde je možné meditovat i cvičit. Počítá se také s výstavou uměleckých děl, třeba od studentů Ústavu umění a designu Západočeské univerzity.

Více o lokalitě nultého ročníku najdete na webu Lomečku.