Riskantní a erotická. Letní Letná exploduje podesáté

Praha - Komu na Letní Letné vloni učaroval kabaret Lacrimae, na kterém spolupracovali Cirkus Cirkör ze Švédska, Cahin-Caha z Francie a český Cirk La Putyka, ten nechť začne urychleně shánět lístky na letošní ročník. Všechny tři soubory se totiž na Špejchar opět vrátí, tentokrát každý s vlastním představením. Uznávaný festival nového cirkusu, který se koná od 18. srpna do začátku září, letos oslaví již desáté výročí. ČT24 přinese na vybraná představení recenze.

Zahájení festivalu obstará v neděli 18. srpna unikátní představení, při němž spojí své síly přední zástupci nového cirkusu u nás: Cirk La Putyka včetně kapely, Décalages nebo Cirkus Mlejn. Připojí se i klasik Jiří Berousek. „A jako třešnička na dortu se k nim přidají i členové již přítomných zahraničních souborů jako Les Colporteurs,“ doplnil ředitel festivalu Jiří Turek. Jednorázové představení je přístupné zdarma.

Co vlastně znamená riziko

Francouzští Les Colporteurs přitom patří k hlavním hvězdám přehlídky. Na Letnou přivezou nejnovější představení Le bal des intouchables, které spájí riskantní vzdušnou akrobacii na kovových lankách, na trapéze, svislé tyči i na lanech s poetickým humorem. Ohromuje také pohnutý životní osud režiséra a zakladatele souboru Antoina Rigota, který po úrazu ochrnul a deset let se opět učil používat své nohy. Manéž přesto neopustil.

Soubor Les Colporteurs se vrací po pěti letech, kdy fascinoval představením Drát ve sněhu. „Výkony jeho členů tehdy vyvolávaly otázky, co všechno je vůbec možné udělat na tenkém laně v pětimetrové výšce bez jištění, co vlastně znamená riziko, odvaha, svoboda i jak překonat nepřízeň osudu a jak s ní bojovat,“ vzpomíná Jiří Turek.

Po loňském úspěchu společného kabaretu se letos na Letnou vrátí Cirkus Cirkör ze Švédska, Cahin-Caha z Francie a Cirk La Putyka z Česka, aby předvedly tři nová vlastní představení, která v rámci minulého Lacrimae vznikla.

Nové představení švédského Cirku Cirkör nazvané Knitting Peace doslova proplétá výkony akrobatů se scénou plnou příze, hadrů a sítí z lan a drátů. „Stoje na rukách, na trapéze, vzdušná akrobacie na lanech i v obruči, taneční akrobacie, pletení na pódiu před očima diváků a živá hudba. Vše ožívá v režii umělecké ředitelky souboru Tilde Björforsové a vytváří nezapomenutelné obrazy,“ popisuje Jiří Turek.

Cirkus, kam mají děti vstup zakázán

Klaun a režisér Daniel Gulko se souborem Cahin-Caha přiváží představení Rose s podtitulem Konečně cirkus, kam mají děti vstup zakázán. Slibuje erotiku, akrobacii na posteli plné hřebíků i kontaktní tanec. Hlavním tématem La Putyky je riziko. Risk láká na létající nože, šipky, akrobacii na trampolíně a šálek kávy v pětimetrové výši.

Kromě největších hvězd nabídne Letní Letná i další respektované soubory, mimo jiné Décalages, VOSTO5, Cirkus Mlejn nebo Squadra Sua. Čtyřikrát během každého dne se na Špejcharu budou hrát pohádky a dětská představení. Děti se také budou moci zapojit do výtvarných a cirkusových dílen, zatímco dospělí mohou vyrazit na koncerty nebo se setkat s přáteli v kavárně, která se večer mění v pulzující bar.

Další informace a program hledejte na webu Letní Letné.

Vydáno pod